Au început înscrierile la Cupa Călimani La Alergare Montană

0

Articol disponibil în: Română

Au început înscrierile la Cupa Călimani La Alergare Montană, care va avea loc in data de 14 septembrie 2019.
Startul se dă de la Cabana Lomaș, începând cu ora 10:00. 
Vor fi doua probe: cross si semimaraton.

Vă așteptăm, cu mare drag, să explorați Parcul Național Călimani în alergare. Pentru ca experiența să fie accesibilă tuturor vom avea două curse:

  • semimaraton 21 de km, cu 1100 m diferență de nivel, care va fi o provocare pentru cei cu experiență în alergare
  • cross 7 km, cu 250 m diferență de nivel, accesibilă și pentru cei mai puțin pregătiți însă dornici să exploreze muntele.

Am încercat să cuprindem în cele două trasele, pe care se vor desfășoară cursele, zonele cele mai sălbatice și spectaculoase din zonă astfel că veți fi purtați pe poteci marcate cât și pe unele neamenajate.

Ne vedem pe data de 14 septembrie la cea de a doua  ediție a Cupei Călimani la Alergare Montană să descoperim munții Călimani în culorile toamnei! 

Cupa Călimani este un concurs organizat de Asociația Salvamont Toplița-Călimani în parteneriat cu Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita si cu sprijinul Primariei Municipiului Toplita.

A început in anul 2013 ca o competiție individuală de schi de tură, organizat din anul 2017 sub sigla FRAE (Federația română de alpinism si escaladă) și constă în parcurgerea, în urcare și coborâre, a unui traseu prestabilit pe schiuri de tura. Competiția este etapă în campionatul național, anul acesta aflându-se la a 6-a ediție, și este deschisă tuturor amatorilor acestui sport cât și profesioniștilor, fiind cea mai atractivă competiție de acest gen din România. Datorită succesului și popularității de care se bucură acest concurs, de la an la an, am decis să le oferim iubitorilor de munte și o competiție de alergare, prin intermediul căreia să poată explora Munții Călimani în sezonul cald.

Punctul de start/finish se află la Cabana Lomaș, situată la confluența pârâurilor Lomaș și Puturosul, într-o poiană foarte frumoasă. Amplasarea Cabanei Lomas, face din aceasta, punctul ideal de plecare în ture pe masivul Călimani și oferă turistului dornic de relaxare clipe de liniște și aer curat departe de aglomeratia și zgomotul urban. Drumul de acces la cabana este în stare bună, putând fi parcurs cu aproape orice tip de autoturism.

Muntii Calimani sunt cel mai mare masiv vulcanic din țara noastră, cu o suprafață de aproximativ 2000 kmp, se intind 60 km de la est la vest, fiind mărginiți la sud de defileul Toplița – Deda, munții Călimani au rămas destul de necunoscuți turiștilor datorită lipsei de popularizare a zonei, fapt datorat într-o oarecare măsură și fostei exploatări de sulf, care în prezent este în plin proces de ecologizare.

În muntii Călimani întâlnim un fenomen unic în lume: vulcanocarstul. Fenomenul, constă în dizolvarea și erodarea feldspatului de către apa meteorică, având ca rezultat diverse formațiuni subterane, printre care și peșteri. Unele dintre acestea, cunoscute sub numele generic de „Grotele Luanei“ – „Palatul de Ciocolata“, „Ruinele“ și „Grota Haosului“ – au avut de suferit în urma excavării carierei pentru sulf și până astăzi au mai rezistat Grota Strâmtu și Peștera Piatra Corbului. În anul 2003 s-a înfiintat Parcul Național Călimani, rolul acestuia se vrea a fi acela de conservare a biodiversității florei și faunei, menținerea cadrului geografic natural, a habitatelor naturale și dezvoltare durabilă a zonei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy