BALAURUL DIN TREI LITERE ŞI NEPRIHĂNITUL PRIMAR

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cad ca spicele. Secerătoarea DNA-ului nu se uită nici la funcţia din partid, nu-i pasă nici din ce partid e, nici cărei etnii îi aparţine, nici în ce regiune istorică are domiciliul stabil. Nu contează că e primar doar la primul mandat sau că are două, trei sau chiar patru în cv-ul său, că a fost ales într-un oraş cu două milioane de locuitori ori cu douăzeci de mii. Nu are importanţă că-l cheamă Sorin Oprescu, Gheorghe Nechita, Raduly Robert Kalman, Gheorghe Ştefan, Tudor Pendiuc, Radu Mazăre sau, ultimul intrat în scenă, Antal Arpad. Cârcotaşii găsesc însă, cu viteza luminii, explicaţii cu duiumul că „deneaul” ăsta e un nemernic de balaur dintr-un basm contemporan, cu „enşpe” capete azvârlitoare de săgeţi de foc peste nişte domni inocenţi întocmai ca nişte bebeluşi care abia au învăţat să mestece suzeta, neprihăniţi, imaculaţi şi aproape naivi. Dacă vreun extraterestru ar ateriza fix în secunda asta pe teritoriul României şi, prin nu ştiu ce mijloace fantastice ar gândi ca fiecare opinie vorbită sau scrisă în apărarea „victimelor” balauriene să se transforme într-o cărămidă, precis s- ar putea construi o nouă piramidă, poate chiar cu mult mai mare decât cea a lui Keops. Nu zic, nici „deneaul” ăsta n-o fi întruchiparea perfecţiunii, iar unele anchete par desprinse din imaginaţia kafkiană pentru că nici procurorii nu-s toţi, cumva, niscai sfinţi, dar adevărul, vai, el adevărul, chiar dacă mai umblă cu capul spart, are darul să apară de unde nu te aştepţi, şi când nu te aştepţi. Probabil fix pe logica asta se bazează şi strategia naţională de combatere a corupţiei care, cum spune o vorbă înţeleaptă din popor, „n-are mamă, n-are tată”. Altfel spus, cine s-a dedulcit cu fructele corupţiei, de la prima înghiţitură ar trebui să exerseze întâlnirea cu balaurul cu nume din trei litere. Cine sunt acei vajnici apărători ai „victimelor” atât de profund convinşi de nevinovăţia acestora în faţa DNA? Tot logica ne ajută: exact acei care ştiu perfect cum funcţionează sistemul şi toate portiţele aflate la limita legii pe care ei înşişi l-au pus la punct. Ei, politicienii, sunt cei care se plâng primii şi cel mai vocal, apoi, ca bulgării de zăpadă, argumentele lor ajung până la „omul de jos” care căinează, după mintea şi înţelegerea lui, pe cel care nu doar a băgat degetul în butoiul cu miere ci l-a luat cu totul, fără să ştie că el, „omul de jos”, ar fi fost cu mult mai aproape de propria sa bunăstare dacă hoţul de miere ar fi ales să fi fost om cinstit. Dacă e să ne referim strict la arealul georgafic din centrul ţării, iată o dovadă:

“Comunicat de presă UDMR: Uniunea a aflat cu stupoare despre faptul că DNA a efectuat percheziții la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv la domiciliul primarului Antal Árpád, vizând un contract finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cazul căruia instituția de finanțare a remis un document prin care se stabilește îndeplinirea tuturor criteriilor de reglementare, respectiv legalitatea tuturor aspectelor.Considerăm că, într-un stat de drept, este cel puțin de așteptat ca, în astfel de cazuri, în spațiul public să nu apară diferite ipoteze prezentate drept realități confirmate. O asemenea practică încalcă principiile de bază ale democrației.Uniunea Democrată Maghiară din România își exprimă solidaritatea cu primarul Antal Árpád, avem încredere deplină că audierile ce vor avea loc pe parcursul acestei zile vor clarifica, cu siguranță, acuzațiile aduse şi vor dovedi că acestea sunt nefondate. Editat de Biroul de Presă al UDMR 17.02.2016

Nu vă închipuiţi că doar în Harghita şi Covasna s-ar reproduce acest tipar al nevinovăţiei clamate politic. Brânza se împute la fel şi în restul ţării. Sau capul peştelui, cum vreţi.

Apoi, precis aţi remarcat, toţi cei prinşi cu butoiul de miere fugind în braţe sau suspectaţi că l-au golit încet-încetişor strigă de-şi rup bojocii că-s nevinovaţi. „Sunt liniştit pentru că adevărul iese întotdeauna la iveală… autorităţile din România pur şi simplu nu înţeleg contractul. Curtea de Conturi nu l-a înţeles, prin urmare m-a denunţat la DNA.” spune pe pagina lui de Facebook primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Balaurul zice altceva, deşi, până la înfrângerea principiului nevinovăţiei, hoţul nedovedit e omul cel mai cinstit: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7093 . Pe scurt, primarul Antal Arpad este vizat într-un dosar privind comiterea unor acte de corupţie  comise între anii 2010-2014. Cercetările au în vedere atribuirea unor contracte privind modernizarea unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ un milion de euro.

Ce-i drept, până aici, totul pare să semene cu un banc despre un rabin pe care merită să-l ştiţi. „Odată, la un rabin vestit pentru întelepciunea cu care judeca pricinile şi cu care împărţea dreptate, se duce şi Iţic să asiste la o judecată. Îl ascultă rabinul pe întâiul împricinat, se gândeşte şi-i raspunde:
– „Ai dreptate.” Îl ascultă şi pe al doilea împricinat şi zice:
-„Şi tu ai dreptate.” Iţic, plin de uimire, spune:
-„Rabi, dar nu se poate să aibă şi unul şi altul dreptate.”
-„Şi tu ai dreptate”, îi răspunde rabi lui Iţic.

Bancul e vechi, dar până s-o şti care e adevărul, astfel de ştiri ne costă. De ce? Pentru că ne frig pe toţi la portofel. Orice prejudiciu de imagine a României privind absorbţia fondurilor comunitare se răsfrânge mai mult sau mai puţin direct în calitatea vieţii oricărui cetăţean, indiferent de etnie. Nu cred că o instituţie ca DNA are ceva personal, dacă se poate spune astfel, cu vreunul din sutele de primari anchetaţi, reţinuţi, arestaţi în ultimii ani, deci nici cu Antal Arpad în mod special. Dacă primarul vrea să se victimizeze pe temeiuri politice, etnice sau de oricare altă natură şi crede că îi e de vreun ajutor, să o facă, dar e ruşinos. Atunci când s-a dus în faţa alegătorilor săi să le ceară votul ştia exact că legile ţării i se aplică şi lui, iar pentru management defectuos nu cred că aştepta să primească premiu cu coroniţă şi investitorii străini să se înghesuie în urbea lui.

RAREŞ POSTĂVARU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy