Bărbat din Mărtiniș, pe numele căruia figura un mandat de arestare european, depistat de polițiști cu ajutorul aplicației eDac

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La data de 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției nr.4 Poliție Rurală-Odorheiu Secuiesc, în urma verificărilor efectuate prin intermediul aplicației eDac, au depistat un bărbat de 39 de ani, din comuna Mărtiniș ce figura în bazele de date având emis pe numele său un mandat european de arestare emis de autoritățile din Ungaria, pentru infracțiuni la regimul rutier.

Polițiștii au pus în aplicare procedurile legale, iar în urma activităților desfășurate, față de bărbatul în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca la data de 23 aprilie să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere legală.

De la data de 31 martie 2024, data la care a fost implementată procedura legitimării persoanelor în contextul aderării României la spațiul Schengen, și până în prezent, în județul Harghita, cu ajutorul aplicației eDac au fost legitimate aproximativ 13.000 de persoane, fiind înregistrate încă trei alerte, dintre acestea una fiind emisă în cazul unui minor dat dispărut de către autoritățile din Ungaria, depistat în municipiul Gheorgheni, și în alte două cazuri de persoane căutate în vederea participării la proceduri judiciare.

IPJ Harghita reamintește faptul că, începând cu data de 31 martie 2024, modalitatea de legitimare a persoanelor, în contextul aderării României la Acordul Schengen, se realizează prin scanarea de către polițiști, prin intermediul unui telefon mobil sau tabletă, a documentelor de identitate sau documentului de călătorie, dar și prin introducerea manuală a datelor de identificare a persoanelor și/ sau a elementelor de identificare a autovehiculului.
După scanare/ introducerea manuală a datelor, polițistul va efectua verificarea acestora spre a se constata dacă acestea fac obiectul unei alerte/semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen sau alte baze de date.
În situațiile în care în urma verificărilor, se constată că acestea fac obiectul unei alerte/semnalări, polițistul va adopta măsurile necesare pentru clarificarea sau soluționarea situației, inclusiv prin conducerea la sediul unității de poliție, dacă este necesar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy