Beke Istvan Attila, terorist sau victimă ?

3

Articol disponibil în: Magyar Română

De la bun început vreau să vă spun că opiniile pe care mi le exprim sunt opinii avizate ale unui om care a trăit alături de oamenii care mai târziu au fost condamnați pentru crime oribile sau pentru terorism. În decursul vieții am avut ocazia să cunosc foarte bine, să trăiesc, să învăț sau chiar să fac sport alături de astfel de oameni. Copilăria am petrecut-o ca vecin alături de celebrul Puiu Mironescu, cel care a fost acuzat că împreună cu câțiva complici a confecționat mironescuși montat o bombă cu C4 sub mașina unui alt individ. Materialul explozibil fusese achiziționat din Ucraina iar serviciile din România nu au putut intercepta pe drum substanța explozibilă, dar au prins atentatorii chiar când montau dispozitivul exploziv sub mașina vizată chiar în centrul orașului Piatra Neamț.
Nimănui nu i-a venit să creadă ce s-a întâmplat și cu siguranță lucrurile ar fi fost exact ca în cazul Beke Istvan Attila dacă serviciile arestau vinovații înainte de a achiziționa materialul explozibil sau înainte de a monta bomba. E foarte dificil să înțelegi că un om care pare normal e capabil de așa ceva. În cazul atentatului dejucat de servicii la Neamț, principalul vinovat care este acum condamnat la foarte mulți ani de detenție era un băiat cu notorietate în oraș, foarte plăcut de fete, un sportiv de excepție, nu exagera cu alcoolul, nu se droga, nu avea treabă cu politica și chiar dacă era cunoscut ca apropiat al interlopilor nu îl credea absolut nimeni în stare de acte de terorism. Orice televiziune s-ar duce și acum la vecinii lui Mironescu, cum au mers la vecinii lui Beke Istvan Attila, ar afla lucruri la fel de frumoase : sportiv, respectuos, băiat de treabă, etc.
Beke Attila IstvanÎn calitate de persoană care a cunoscut foarte bine criminali și teroriști, vă spun că e aproape imposibil să îți dai seama de ce e capabil un asftel de om chiar și atunci când crezi că îl cunoști foarte bine.
Înțeleg reacțiile de susținere la adresa lui Beke Istvan Attila și înțeleg că oamenilor nu le vine să creadă că un prieten de-al lor, un băiat de treabă, se pregătea să facă un atentat. Pentru că înțeleg perfect sentimentele celor care susțin acest individ am considerat că este foarte important să împărtășesc din experiența mea de viață ca lumea să înțeleagă ca în astfel de cazuri trebuie să stăm la distanță și să lăsăm autoritățile să își facă treaba. În peste 90% dintre cazuri, între un criminal și un om pe care îl consideri ca fiind normal nu este nicio diferență.
Dacă Beke Istvan Attila este nevinovat nu va putea fi condamnat fără probe iar cei care l-au arestat degeaba vor plăti, dar dacă se dovedește cu probe că este vinovat și va fi condamnat atunci toți cei care au făcut greșeala să îl susțină vor fi nevoiți să trăiască toată viața cu gândul că au fost solidari cu un terorist.
Gândiți de 10 ori înainte de a decide să fiți solidari cu un om suspectat de fapte de terorism.

Iosub Robert

3 Comentarii
 1. mihai spune

  Un comentariu de bun simt si obiectiv. Unii vor sa creeze o isterie si o aparenta de abuz al DIICOT. Nici nu poate fi vorba de asa ceva. Decizia instantei de a-l aresta pe Beke 30 de zile arata pentru toti care inteleg ceva, ca treaba e foarte serioasa si foarte probata. Tipetele unora ca e vorba de un linsaj si alte bazaconii de genul asta nu sunt altceva decat o incercare de a crea o perdea de fum pentru a ascunde trista realitate, ca sunt langa noi oameni capabili de asa ceva. Sa nu uitam ca HVIM e organizatia care dadea foc Budapestei in 2006, ataca televiziunea ungara, ataca politicienii ungari. Sa uite unii asa de repede asta? Ma cam indoiesc. Dar si aici, unii se fac ca ploua si fac singurul lucru pe care-l pot face, de care sunt capabili: invrajbesc, mint cu nerusinare conationalii lor cum ca totul e o facatura. Norocul e ca oamenii s-au desteptat si chiar daca la inceput au fost socati si se indoiau ca unul de-al lor ar fi capabil de asa ceva, incet-incet se instaleaza convingerea ca asa stau lucrurile de fapt.

  1. Mm spune

   Nu as fi convins ca unii ar realiza ca ala e cam dus cu capul.

 2. Mm spune

  Ar fi o mica/mare diferenta.Prietenii astuia,in anul 2015 ,au avut ocazia sa afle foarte usor ca Beke face parte dintr-o organizatie extremista si ca umbla la tabere de pregatire aproape militara.Ba sunt convins ca stiau de participarea lui la orice manifestare anti-romaneasca din zona si ca la multe manifestari ale etnicilor romani el incerca sa râcâie si sa incite.Deci pentru ei nu vad care ar putea fi surpriza ca asta ar fi vrut sa treaca la un „nivel superior” al urii inter-etnice.Eu cand vad pozele culese de televiziuni de pe Facebook realizez asta, ei cum sa nu isi dea seama ? Pozele alea imi aduc aminte de pozele cu islamisti, nici o diferenta legat de ura si dementa care razbate din ele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy