Borboly Csaba: Baza dezvoltării economice și sociale este o bine elaborată politică de tineret

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Workshop-ul a fost deschis de parlamentarul european, Winkler Gyula care a afirmat că în vederea stopării fenomenului de „exod al creierelor” este nevoie ca pe lângă anumitele proceduri derulate de către statele membre, acestea având un rol foarte important, acestea să fie luate și la nivel local. În opinia domniei sale, cu cât o regiune este mai puternică și mai atractivă, cu atât mai puține sunt șansele ca tinerii să plece din locurile natale. O comunitatea are puterea de a-și stabili propriile priorități. Între domeniile educației, administrației publice și sferei antreprenoriale  trebuie să existe  o colaborare strânsă.

BrainDrain_2018ok9 (6)

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor al Comitetului Regiunilor, a redactat avize în domeniul tineretului, respectiv a învățământului superior în lume. Totodată, acesta a fost numit, în cursul zilei de marți, de către Partidul Popular European în funcția de coordonator politic al Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC). După cum a afirmat, problema exodului tinerilor este cu atât mai actuală, cu cât dezbaterile asupra viitorul strategiei UE pentru tineret au început atât în Comisia Europeană, cât și în Parlamentul European și în Comitetul European al Regiunilor. În acest moment este foarte important că statele membre, mai ales țările din Europa de Est, să se regândească politicile în legătura cu migrația tinerilor, să se participe la dezbateri europene și să-și exprime poziția lor față de direcțiile strategice al UE după 2020. Un rol foarte important în acest sens îl au administrațiile locale și regionale.

„La nivelul Uniunii Europene, după criza economică din anul 2008, gradul de angajare al absolvenților de studii superioare și cei ai învățământului profesional, nu a reușit să revină la forma dinaintea crizei. Pentru remedierea acestor aspecte politicile europene trebuie să pună un accent mai mare mai ales în regiunile mai puțin dezvoltate, prin intermediul elaborării strategiilor de educație”, a spus președintele consiliului județean. Totodată, acesta este de părere că este nevoie de stoparea îngrădirii dreptului la educație, pe criterii economice, etnice, lingvistice sau orice alte criterii. „Cu toții știm că există măsuri prin care elevilor aparținând  minorităților naționale le sunt îngrădite drepturile de a învăța în limba maternă, și ar fi o greșeală dacă am spune că aceste măsuri nu au un rol hotărâtor în alegerea tinerilor de a pleca în alte țări. Astfel, inițiativele de felul Minority Safepack au un rol foarte important în păstrarea identității naționale și a multiculturalității”, a afirmat Borboly Csaba.

Jose Ignacio Cenieros Gonzales, președintele comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură din cadrul Comitetului Regiunilor a afirmat că problemele cu care se confruntă țările de origine ale tinerilor, sunt diferite de cele cu are se confrunt țările gazdă. Unele regiunii sunt mult mai atractive pentru tineri, astfel regiunile rurale, mai puțin dezvoltate sunt cele care în mare măsură sunt cele de unde tinerii aleg să plece. Vânătoarea de talente și căutarea acestora obligă la identificarea măsurilor necesare care stopează migrația tinerilor.

BrainDrain_2018ok9 (4)

Navracsics Tibor, comisar european pe probleme educație, cultură, tineret și sport este de părere că comunitățile locale și regionale trebuie să devină mai atractive. Prin crearea de locuri de muncă, educație, oportunități culturale și sportive se pot crea condiții care vor îi pot motiva chiar și pe tinerii care au ales să plece, să se întoarcă în regiunile, orașele natale. Fondurile structurale și regionale pot contribui la stabilitatea demografică a regiunilor. Comisarul a mai afirmat că mobilitatea reprezintă un pericol mai ales în zonele periferice, dat fiind faptul tendința constatată este că tinerii migrează din estul în vestul Europei.

Printre invitații Consiliului Județean Harghita a fost  și Forró Gyöngyvér, care a vorbit despre experiența pe care a dobândit-o în cadrul Parlamentului European.

În cadrul conferinței a luat cuvântul și Tadeus Truskolaski, conducătorul grupului interregional pentru regiunii mai puțin dezvoltate din cadrul Comitetului Regiunilor, Radimir Cacic,  președintele comisie pentru cultură, educație și tineret din cadrul  Assembly of European Regions, respectiv Raymond Xerri, președintele organizației-umbrelă al European Throught the World.

Mai multe despre activitatea desfășurată de Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla accesând pagina: https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/ .

Și în acest an județul Harghita a fost popular în cadrul săptămânii europene a regiunilor și orașelor

În cadrul Săptămânii Regiunilor și Orașelor Europene au fost prezentate din nou, valorile regiunii noastre. În ziua deschideri șirului de evenimente, în data de 8 octombrie, la standul Consiliului Județean Harghita interesul față de Produsele Secuiești a fost mare.

OpeningDaySzekelyTermek_2018okt8 (2)

„Este important ca produsele de calitate să fie cunoscute la nivel european, iar scopul nostru este ca gospodarii  și produsele noastre locale să fie tot mai populare”, a spus  Borboly Csaba.

Conferința Brain drain: A one way ticket?, organizată de Consiliul Județean Harghita poate fi urmărită aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy