Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: „Gestionarea integrată a resurselor este calea concretă pentru dezvoltare durabilă.”

Investițiile Teritoriale Integrate (I.T.I.) au un rol cheie în dezvoltarea durabilă a regiunilor,  a fost subiectul webinarului din data de 12 mai, la care au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  vicepreședintele Bíró Barna Botond,  dr. Csák László, expert, alături de reprezentanți ai UAT-urilor locale.

Acest subiect a fost abordat de Consiliul Județean în urmă cu cel puțin 8 ani și am reușit acum,  prin intermediul activității de la Bruxelles,  să readucem în prim plan această oportunitate. Cu acest instrument european,  județele Harghita și Covasna, care au fost incluse în cadrul legislativ pentru alocarea resurselor pentru pregătirea și implementarea proiectelor I.T.I. prin ADI Ciomad- Balvanyos și ADI Harghita, pot să se dezvolte, însă pentru a realiza acest lucru este nevoie de cooperare și implicare din partea localităților și a regiunilor, deoarece gestionarea în mod integrat a resurselor este calea concretă pentru dezvoltare durabilă. Mi-am făcut planuri și îmi doresc ca această colaborare între cele două județe să se concretizeze,  iar acest lucru este posibil prin elaborarea unei strategii care să determine un plan de acțiune pe trei nivele: județean, național, european”, a afirmat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

În vederea elaborării strategiei a fost pus la dispoziția autorităților locale un chestionar în care sunt definite 8 priorități în jurul cărora trebuie formulate idei și proiecte concrete: tranziția verde, ecologică, diversitate bioculturală; digitalizare, cercetare și inovare; turism sustenabil; eficiență energetică; susținerea mediului întreprinzător către o economie circulară; viziune pentru tineri; servicii sociale de sănătate și servicii pentru vârsta a IIi-a.

Un lider bun este acela care poate dezvolta nu doar prin prisma taxelor și impozitelor locale, ci prin atragerea de finanțare de la nivel național și european. Județul Harghita are acum posibilitatea să treacă printr-o dezvoltare foarte mare și ca atare trebuie să luăm foarte în serios acest lucru. Știm foarte bine că prin bugetul local este dificil să realizezi investiții la scară mare în timp scurt și de aceea instrumentul I.T.I ne va ajuta să răspundem așteptărilor populației în ceea ce ne privește. Am încredere că acele idei și proiecte care se vor închega în strategia pentru județele Harghita și Covasna se vor derula”, a adăugat Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean.

În cadrul webinarului, expertul Csák László a ținut să precizeze faptul că prin oportunitatea oferită de acest instrument de finanțare europeană pot fi accesate resurse importante pentru localități care vor fi puse în postura de a colabora  prin planificare și gândire strategică comună. Acesta a dat ca exemplu de bune practici Polonia, acolo unde investițiile integrate au avut succes notabil.

Totodată, expertul a menționat că județele Harghita și Covasna au un atu prin transferul de informații din mediul universitar, emițând un mesaj foarte important din punctul de vedere al strategiei:  “Dacă putem spune împreună ce dorim atunci vom avea o strategie foarte bună!”

I.T.I este un instrument de finanțare foarte bun pentru că prin intermediul lui sunt rezolvate probleme care se regăsesc în mai multe zone.

„Inițiativele individuale se pot armoniza.”,  a mai adăugat  dr. Csák László.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.