Borboly Csaba: „Az integrált erőforrás-gazdálkodás a fenntartható fejlődés konkrét útja”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az integrált területi beruházásoknak (ITI) kulcsszerepe van a régiók fenntartható fejlődésében, erről volt szó a május 12-i webináriumon, amelyen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Dr. Csák László szakértő vett részt, a helyi közigazgatási egységek képviselőivel együtt.

„Ezzel a kérdéssel a Megyei Tanács legalább 8 évvel ezelőtt foglalkozott, és most a brüsszeli tevékenység révén sikerült előtérbe hoznunk ezt a lehetőséget. Ezzel az európai eszközzel Hargita és Kovászna megyék, amelyek bekerültek az integrált területi beruházások előkészítéséhez és végrehajtásához szükséges források elosztására vonatkozó jogszabályi keretbe a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Társulás és a Hargita Közösségek Közti Társulás révén, fejlődhetnek, de ennek eléréséhez a települések és régiók együttműködésére és részvételére van szükség, mert az integrált erőforrás-gazdálkodás jelenti a fenntartható fejlődés konkrét útját. Terveket készítettem, és szeretném, ha megvalósulna ez a két megye közötti együttműködés, és ez lehetséges egy stratégia kidolgozásával, amely három szinten határoz meg cselekvési tervet: megyei, országos, és európai „- mondta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A stratégia kidolgozása érdekében egy kérdőívet bocsátottak a helyi hatóságok rendelkezésére, amelyben 8 prioritást határoztak meg, amelyek körül konkrét ötleteket és projekteket kell megfogalmazni: zöld, ökológiai átmenet; biokulturális sokszínűség; digitalizálás, kutatás és innováció; fenntartható turizmus; energetikai hatékonyság; a vállalkozói környezet támogatása a körforgásos gazdaság felé; jövőkép a fiatalok számára; szociális egészségügyi szolgáltatások és szolgáltatások az időskorúak számára.

„Jó vezető az, aki nemcsak a helyi adók és illetékek révén fejlődhet, hanem azáltal, hogy nemzeti és európai szinten is vonzza a finanszírozást. Hargita megyének most lehetősége van arra, hogy nagyon nagy fejlődésen menjen keresztül, és mint ilyeneket ezt nagyon komolyan kell vennünk. Nagyon jól tudjuk, hogy a helyi költségvetésből nehéz nagy volumenű beruházásokat végrehajtani rövid idő alatt, és ezért az I.T.I eszköz segít abban, hogy megfeleljünk a lakosság velünk szemben támasztott elvárásainak. Bízom benne, hogy megvalósulnak azok az ötletek és projektek, amelyek egybeesnek a Hargita és Kovászna megyére vonatkozó stratégiában „- tette hozzá Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke.

A webinárium során Csák László szakértő kifejtette, ez egy olyan eszköz, amellyel közvetlenül elérhetővé válnak pénzügyi források közvetlenül saját beruházásokra, anélkül, hogy más, adott esetben fejlettebb régiókkal kellene versengeni a támogatásokért. Mint mondta, külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ennek záloga a jó együttműködés települések, városok, illetve régiók között. A bevált gyakorlatok példaként Lengyelországot említette, ahol az integrált befektetés kiemelkedően sikeres volt.

A szakember ugyanakkor megemlítette, hogy Hargita és Kovászna megyéknek előnyük van az egyetemi környezetből továbbított információk miatt, és stratégiai szempontból nagyon fontos üzenet hangzik el: „Ha közösen el tudjuk mondani mit akarunk, akkor meglesz a nagyon jó stratégia! ”

Az I.T.I nagyon jó finanszírozási eszköz, mert több területen fellelhető problémákat old meg.

„Az egyes kezdeményezések összehangolhatók” – tette hozzá Dr. Csák László.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy