Borsecul încearcă reabilitarea a două vile prin atragere de forduri europene – vizând și servicii culturale pentru turiști

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Oraşul Borsec are în vedere implementarea a două proiecte finanţate din fonduri europene. În urma reabilitărilor sperate, turiștii vor putea beneficia de noi spații amenajate pentru expoziții și diverse activități culturale.
 
Oraşul Borsec are în vedere implementarea a două proiecte finanţate din fonduri europene „Restaurare şi consolidare clădire din cadrul Ansamblului Balnear 7 Izvoare – Casa de cultură – din staţiunea turistică Borsec, judeţul Harghita” şi „Restaurare şi consolidare clădire – Vila nr. 49, azi vila nr. 51 „Emil” din staţiunea turistică Borsec, judeţul Harghita”. Acest pas este vital pentru reabilitarea a două clădiri importante, care se încadrează stilistic în arhitectura modernistă, în atmosfera vilelor din stațiuni montane, caracterizată prin folosirea preponderentă a lemnului cu rol decorativ și structural. 
Este imperios necesar, ca Borsecul să poată să atragă fonduri europene pentru restaurarea stațiunii balneare Borsec, ca turiștii să poată fi primiți de clădirile monument în toată splendoare alor. Iar pentru aceasta avem făcute studiile, însă ne trebuiesc bani pentru realizare” – spune primarul Borsecului, Mik József.
Edilul ne-a arătat, că acest ajutor este cu atât mai necesar, încât orașul Borsec nu-și poate permite restaurarea, încât, cum se știe, a luat un credit bancar de 13 milioane lei.
 Despre care clădiri este vorba?
Vila 49 in anii '30
Vila 49 in anii ’30

Una din ele este fosta Casă de cultură, Biblioteca căruia i-a servit decenii la rând și turiștii sosiți în stațiune la cure balneare de 10-14 zile. Frumoasa construcție este situată chiar în inima stațiunii, pe Bd. 7 Izvoare nr. 14. – și a și fost unul din atracțiile Festivalului Nostalgic desfășurat între 20-21 august.

 A fost construită în anul 1899, efectuându-se unele modificării și reparații în anii 1920-1925, respectiv 2014. Imobilul are fundația din piatră, pereții din zidărie de cărămidă, tencuiți la interior și exterior, planșee din lemn, acoperiș tip șarpantă cu învelitoare din tablă. Clădirea este în proprietatea Oraşului Borsec, este monument istoric şi este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Harghita.

 Și cealaltă clădire este într-o zonă foarte des frecventată: aproape de cel mai vizitat izvor, și chiar lângă una din cele mai vizitate pensiuni.

vila49-k
Vila 49
Vila nr. 49 (în alte documente vila nr.51), de pe str. Primăverii, nr. 11., a fost construită în anul 1924, și apare aproape în toate vederile de odinioară a stațiunii: este una din perlele patrimoniului monumentelor borsecene. A fost retrocedată, dar de atunci nu s-au făcut investiții pentru reabilitare.” – spune primarul, punctând, că Consiliul local a reușit să-l cumpere de la proprietar, dar, numai prin fonduri europene le poate salva.
 ”În ambele clădiri restaurate se vor amenaja încăperi în care se vor amplasa expoziţii având ca tematică istoria obiectivului. Acestea vor putea fi vizitate de către turiştii din staţiune. În mod complementar, în spaţiile disponibile se vor putea organiza diverse expoziţii, alte activităţi culturale, conferinte, etc.” – a precizat primarul.
 
Obiective în folosul turiștilor: centre expoziționale și culturale
 
După reabilitarea interioară fosta Bibliotecă și-ar recăpăta funcția: ar servi ca centru cultural – ceea ce este cu atât mai benefic și fluxului de turiști, încât la momentul actual există casă de cultură doar în Borsecul de Jos, adică doar în afara stațiunii Borsec, în partea de jos a orașului.
Iar, după restaurare, planurile includ și o recepție, și servicii de informare printr-o expoziție specială de prezentare a monumentelor balneare din stațiune: după datele proiectului va putea găzdui și 80 de persoane deodată.
Aflăm, că vila este pe fundație de zidărie piatră, pereți din lemn, piatră și bolțari din beton, acoperiș din lemn, învelitoare șindrilă și tablă.
Având în vedere Apelul de proiecte POR/2016/5/5.1/1 finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Orașul Borsec intenționează să depună proiecte de finanțare pentru reabilitarea acestor clădiri.
 
Proiectele au ca scop reabilitarea obiectivelor de patrimoniu şi punerea în valoare prin acordarea posibilităţii de vizitare şi vor avea următoarele obiective:
        Restaurarea şi consolidarea clădirii monumentului istoric în conformitate cu concluziile studiilor de specialitate şi a obligaţiei de folosinţă;
        Restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor în în conformitate cu concluziile studiilor de specialitate;
        Proiectele vor prevedea amenajarea exterioară în limitele proprietăţii, tinând seama de concluziile studiilor de specialitate;
        Se vor asigura dotările interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), precum şi încălzirea prin centrală termică pe bază de peleţi (cu posibilitate de automatizare a alimentării). Astfel centrala termică va utiliza combustibili ecologici, provenind din recuperarea deşeurilor lemnoase, contribuind la protecţia mediului înconjurător.
      Proiectul prevede de asemenea accesibilizarea spaţiului expoziţional pentru persoanele cu handicap locomotor. De asemenea se prevăd panouri informative şi machete tactile pentru nevăzători.
”Având în vedere starea avansată de degradare a clădirilor de patrimoniu din Staţiunea Borsec, precum şi posibilităţile financiare limitate ale autorităţii locale, realizarea acestor proiecte reprezintă o şansă unică pentru salvarea acestor obiective” – a spus primarul.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy