Borboly Csaba, despre două subiecte de interes major: energia electrică și conviețuirea om-urs, la Bruxelles

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cadrul celei de-a XI-a reuniuni a comisiei ENVE, din 10 martie, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor al opiniei „O Tranziție Ecologică Și Echitabilă Către Neutralitatea Climatică Din Punct De Vedere Social”, a reprezentat comunitățile locale în două subiecte de interes major: energia electrică și conviețuirea om-urs.

În discursul său referitor la tranziția justă și echitabilă din punct de vedere social, Borboly Csaba a subliniat importanța găsirii de soluții concrete dimensionate teritorial pentru a proteja grupurile vulnerabile astfel: Fondul Social pentru Climă, alături de alte fonduri, să fie gestionat direct de autoritățile locale și regionale pentru o cartografiere mai exactă a vulnerabilităților de la nivel locale, acordarea de facilități fiscale pentru populația și IMM-urile din zonele mai puțin dezvoltate și care au fost afectate de creșterea prețurilor la energie precum și asigurarea investițiilor pentru eliminarea fenomenului de sărăcie energetică.

Opinia a fost adoptată cu majoritate în cadrul reuniunii comisiei ENVE, urmând a fi propusă spre adoptare în plenara CoR din luna aprilie.

În ceea ce privește coexistența om – carnivorele mari, Borboly Csaba a solicitat comisiei sprijinul în vederea elaborării unui nou raport deoarece toleranța oamenilor în această problemă este foarte scăzută ceea ce determină recurgerea la soluții ilegale ce afectează supraviețuirea speciei de urs brun.

Anul trecut, în octombrie, Comisia Europeană a emis un ghid cu privire la protecția riguroasă a speciilor de animale de interes comunitar în temeiul Directivei Habitate. Referitor la acest ghid, am discutat cu reprezentanții Federației Asociațiilor de Vânătoare și conservare a UE (FACE) rezultând că acest fenomen se întâlnește și în alte regiuni, dar în România, în special în județul Harghita,  conflictul dintre carnivorele mari și om a crescut semnificativ. Asociațiile de vânătoare și populația nu au instrumente de gestionare a conflictelor, și populația în special și-a pierdut toleranța găsind propriile soluții. În absența unui management bazat pe studii exterminarea ilegală a urșilor bruni are loc din necesitate și acest fapt are efecte majore asupra supraviețuirii speciei.”,  a subliniat Borboly Csaba.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy