Mesajul instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Harghita cu ocazia vacanței prilejuită de sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii și Paștele Ortodox

0

Articol disponibil în: Română

Polițiștii vor acționa pentru ca pe parcursul zilelor libere, ocazionate de Ziua Internațională a Muncii și Paștele Ortodox, cetățenii să aibă parte de liniște și siguranță

În perioada minivacanței cuprinse între 1-6 mai 2024, ocazionată de Ziua Internațională a Muncii și de Sărbătoarea Paștelui Ortodox, polițiștii vor sărbători la datorie.

În fiecare dintre aceste zile, polițiștii de ordine publică se vor asigura că harghitenii, dar și cetățenii care aleg să petreacă în Harghita aceste sărbători, vor avea parte de un climat optim de ordine și siguranță publică.

Pe toate drumurile din județ, polițiștii Serviciului Rutier vor fi prezenți pentru pentru a preîntâmpina eventualele situații riscante dar și de a interveni, în caz de nevoie, la evenimentele produse în această perioadă.

Polițiștii de la celelalte structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor răspunde cu promptitudine solicitărilor primite din partea cetățenilor aflați în situații vulnerabile sau de pericol, pe tot parcursul zilelor libere.

Deoarece zilele de sărbătoare înseamnă bucurie și timp liber de calitate petrecut alături de familie și prieteni, polițiștii vă recomandă să țineți cont de următoarele recomandări, pentru a vă putea relua activitățile cotidiene cu amintiri frumoase, după această perioadă de sărbătoare:

–        Când vă deplasați pentru cumpărături în zone aglomerate, manifestați o atenție sporită la bunurile și banii pe care-i aveți asupra dumneavoastră;

–        Asigurați autoturismele, când le parcați, și nu lăsați în acestea bunuri de valoare, bani sau alte obiecte ce pot atrage atenția;

–        Nu consumați alcool sau alte substanțe când intenționați să vă deplasați cu autoturismul, nu vă urcați obosit la volan sau dacă simțiți că starea de sănătate nu vă permite;

–        Dacă părăsiți localitatea asigurați-vă că locuința este încuiată iar ferestrele sunt închise și rugați o persoană de încredere să țină sub observație casa în perioada cât lipsiți; Nu faceți publică lipsa dumneavoastră de la domiciliu pe rețelele de socializare;

–        Conducătorii auto care se deplasează, la Slujba de Înviere, să parcheze autoturismul astfel încât să nu blocheze căile de acces, atât pentru cetățeni cât și pentru autospecialele de intervenție, să adapteze viteza la condițiile de trafic și să manifeste o atenție sporită în apropierea trecerilor de pietoni;

–        Pietonilor, le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri special amenajate, mai ales după lăsarea întunericului, când vizibilitatea este mai redusă;

–        Nu consumați băuturi alcoolice, și nu introduceți, în locurile unde sunt prezente mase mari de persoane, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente;

–        Nu lăsați copiii, persoanele vârstnice sau animalele de companie nesupravegheate;

–        Respectați întotdeauna indicațiile polițiștilor aflați în teren;

De asemenea, cetățenii care se găsesc în situații de risc sau vulnerabile ce pot afecta liniştea şi siguranţa, sunt rugați să apeleze Poliţia, prin intermediul Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita urează tuturor creștinilor ortodocși să aibă parte de un  Paște Fericit, plin de liniște și pace!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Acțiunile Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita

Cu ocazia minivacanței prilejuită de 1 mai și Sărbătorile Pascale, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita va suplimenta numărul efectivelor din structurile de ordine publică pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță la manifestările cultural-artistice și religioase organizate, pentru a preveni și combate faptele antisociale precum și pentru sprijinul și îndrumarea cetățenilor.

In perioada 1-5 mai, jandarmii harghiteni vor fi alături de cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Aceștia vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică atât în municipiul Miercurea Ciuc, cât și celălalte zone din județ.

In acest sens, efective de jandarmi vor fi prezente în zona lăcașurilor de cult pentru a asigura buna desfășurare a slujbelor religioase ocazionate de Sărbătorile Pascale și vor întreprinde măsurile necesare pentru gestionarea aglomerărilor de persoane.

Pentru evitarea incidentelor şi a oricăror situaţii de natură să tulbure liniştea publică, Jandarmeria Harghita recomandă cetăţenilor, care vor participa la aceste manifestări, următoarele:

– să respecte indicaţiile jandarmilor și ale organizatorilor pe timpul derulării evenimentelor;

– să dea dovadă de un comportament civilizat;

– să evite implicarea în conflicte de orice natură;

– să acorde o atenție sporită copiilor pentru a nu se rătăci în mulțime;

– să solicite sprijinul jandarmilor aflați în misiune, ori de câte ori sesizează fapte ce pot afecta siguranța publică.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita le urează tuturor cetățenilor sărbători liniștite, alături de familie.

Pompierii harghiteni la datorie în minivacanța de Paște și 1 Mai

Asigurarea climatului de securitate pentru cetățeni și furnizarea serviciilor de calitate la solicitările de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate rămân obiectivele prioritare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita și în perioada următoare.

            Având în vedere faptul că Sfintele Sărbători Pascale ortodoxe se apropie, preocuparea noastră este orientată, cu precădere, către prevenirea incendiilor prin înlăturarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor, la biserici sau alte categorii de construcții frecventate în această perioadă, asigurarea timpului optim de răspuns, prin menținerea în stare de operativitate a tehnicii de intervenție, precum și dispunerea măsurilor care se impun pentru suplimentarea, la nevoie, a numărului de pompieri și de paramedici SMURD pentru gestionarea eficientă a misiunilor din dinamica operativă.

            În această perioadă, mulți dintre cetățeni vor alege să-și petreacă timpul liber prin ieșiri la iarbă verde, în zonele de agrement sau lângă pădure, reamintim necesitatea respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor. Pentru evitarea apariției unor evenimente negative, focul trebuie făcut doar în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea acestuia la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi. Focul deschis nu trebuie utilizat la o distanță mai mică de 100 m de pădure sau în condiții de vânt, orice rafală slabă putând modifica direcția flăcărilor. Înainte de plecare, jarul trebuie stins cu apă și cenușa acoperită cu pământ.

            Inspectorii de prevenire au intensificat, în această perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașuri de cult, unități turistice din zona de competență, precum și la obiective din zonele turistice care desfășoară activități economice, în scopul identificării și înlăturării cauzelor potențiale de incendiu și a altor nereguli specifice. Pe parcursul acțiunilor de verificare, personalul de specialitate a avut în atenție organizarea activității de apărare împotriva incendiilor, dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, precum și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori. Important de menționat este că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, astfel încât siguranța beneficiarilor să fie optim acoperită. Totodată, pentru preîntâmpinarea situațiilor nedorite, pe timpul acțiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul unităților de cult.

            În plan operațional, în minivacanța prilejuită de sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii și a Paștelui Ortodox, peste 100 de pompieri militari harghiteni vor fi zilnic la datorie pentru a răspunde solicitărilor venite din partea cetățenilor, asigurând un răspuns prompt în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi gestionat prin intermediul echipajelor SMURD, disponibile permanent, care vor asigura primul-ajutor medical şi transportul persoanelor aflate în dificultate, la unităţile spitaliceşti.

            Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, recomandăm atât preoților, dar mai ales enoriașilor să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

❗ manifestarea prudenței în utilizarea lumânărilor şi a candelor aprinse în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;

❗  evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

❗ amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse, în locuință, se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice;

❗  menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior, dacă a fost depășită capacitatea construcției;

❗  parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult să se realizeze fără a bloca accesul autospecialelor de pompieri.

                      Pompierii harghiteni vă urează SĂRBĂTORI BINECUVÂNTATE!

            În contextul minivacanței de 1 Mai şi a Sfintelor Sǎrbǎtori de Paşte, specialiştii antidrog din județul Harghita au desfǎşurat, în aceste zile, la nivel local, o serie de activitǎti de informare si prevenire a consumului de droguri.

            Activitățile s-au axat, în special, pe sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, la care a participat personalul angajat din unitățile de cazare, restaurante, terase şi baruri.

            Tot premergǎtor acestei minivacante, au avut loc o serie de întâlniri cu elevii din clasele a XI-a și a XII-a, pentru a le reaminti că cele mai frumoase momente sunt cele pe care ți le amintesti a doua zi.

            În perioada următoare, la nivel național, vor fi intensifcate activitǎtile,în sistem integrat, alǎturi de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea consumului de droguri si acordarea de asistentǎ specializatǎ.

            Recomandǎm tuturor sǎ fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros,sǎ nu consume alcool în exces si nici substante psihoactive, sǎ se hidrateze constant,cu apǎ,pentru a putea preveni orice incident nedorit.

De asemenea, dacǎ observați în jurul dumneavoastrǎ persoane care au nevoie de ajutor, nu ezitați sǎ cereți sprijin, specialistilor aflati în teren.

            Dacǎ o persoanǎ urmeazǎ un tratament cu medicamente, fie cu prescriptie sau farǎ prescriptie medicalǎ, sǎ citeascǎ foarte atent prospectul pentru a se asigura cǎ acesta nu le afecteazǎ capacitatea de reactie în combinație cu alte băuturi răcoritoare sau alcoolice şi, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul,dacǎ posedǎ permis de conducere.

            Totodată, sfătuim adulții să nu conducă autoturisme dacǎ se aflǎ sub influența bǎuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substante afecteazǎ funcția vizualǎ şi de perceptie,ceea ce poate genera o conduitǎagresivǎ în condus, cu depǎşiri periculoase, cresterea vitezei,nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.

            Agentia Nationalǎ Antidrog reaminteste faptul cǎ oferǎ, gratuit si confidențial,servicii de evaluare,

consiliere si asistentǎ specializatǎ, în fiecare judet, pentru consumul și dependența de droguri.

În numele colegilor CPECA Harghita, vǎ doresc Sǎrbǎtori Binecuvântate alǎturi de cei dragi!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy