Bugetul judeţului Harghita este mult mai mic decât anul trecut

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consilierii judeţeni harghiteni au votat, pe 28 ianuarie, bugetul de venituri şi cheltuieli a judeţului pe 2016, care este mult mai mic decât în anul precedent, când au fost cuprinse mai multe proiecte cu finanţare europeană. Potrivit datelor furnizate de Consiliul Judeţean Harghita, bugetul pe anul 2016 este de aproximativ 333,5 milioane de lei, cu circa 189 de milioane mai puţin decât în anul precedent. 
„Bugetul pe 2015 a fost de circa 100 milioane de euro, iar acum este de 100 milioane de dolari. Motivele diminuării sunt mai multe: Guvernul s-a întors la o metodă mai veche privind repartizările din buget, astfel acum am primit cu 40 milioane de lei mai puţin. De asemenea, anul trecut am mai luat 25 milioane de lei credit şi am mai avut 33 milioane de lei excedent din anul anterior etc„, a declarat Borboly Csaba. 

Acesta a spus că în buget există şi un deficit temporar din cauză că se aşteaptă rambursarea de la mai multe ministere a sumelor prefinanţate de Consiliul Judeţean în cadrul unor proiecte europene, fiind vorba de „mai multe milioane de euro”. 

În legătură cu priorităţile acestui an, Borboly a spus că trebuie continuate investiţiile iniţiate de Consiliul Judeţean, nu numai a celor cu finanţare europeană şi se speră că vor demara şi mai multe proiecte europene. Întrucât sumele sunt mai mici decât anul trecut, „s-a limitat folosirea autovehiculelor instituţiei, în scopul finalizării lucrărilor de investiţii„. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a precizat că se continuă programul de electrificare a satelor mici, se reabilitează baia tradiţională din Cârţa, se continuă mai multe lucrări de reabilitare a unor drumuri şi se doreşte realizarea de trotuare în mai multe localităţi, pe marginea drumurilor judeţene. În ciuda faptului că bugetul este mai mic, au crescut sumele ce vor fi alocate de Consiliul Judeţean pentru proiectele din cadrul programelor de cultură, sprijinirea cultelor şi a activităţilor sportive. Borboly Csaba a mai spus că, în urma discuţiilor purtate cu vicepremierul Vasile Dîncu, există posibilitatea alocării de fonduri pentru reabilitarea drumurilor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, şi se speră că se vor primi fonduri de la Guvern şi pentru diverse alte lucrări de investiţii.

AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy