Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin revine în Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Caravana mobilă pentru screening-ul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 04-06.04.2022 în judeţul Harghita, în localităţile Cosmeni şi Plăieşii de Jos.

Femeile din grupul ţintă 24-29 de ani  sunt invitate să participe la screening-ul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii și depistării precoce a cancerului de col uterin.

Astfel, începând cu ora 12.00, în data de 04.04.2022, caravana mobilă pentru screening-ul cancerului de col uterin va fi prezentă în localitatea Cosmeni, iar în data de 06.04.2022, în localitatea Plăieşii de Jos, jud. Harghita.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

De asemenea, în localităţile menţionate vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei depistării precoce a cancerului de col uterin si de a de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale.

Atât în calitate de femeie şi mamă, cât şi în calitate de medic şi manager al acestui proiect, invit toate femeile să ia parte la acţiunile noastre şi să vină să se testeze gratuit. Din păcate cancerul de col uterin afectează femeile la vârsta activă care-și neglijează starea de sănătate. Mă adresez în special femeilor tinere de 24-29 de ani, care da, sunt sănătoase la acest moment, dar care trebuie să știe că aceasta este vârsta optimă pentru prevenirea acestei teribile maladii! Acum este momentul potrivit pentru testarea Babeș-Papanicolaou! Testează-te acum!”, a declarat Dr. Cosmina Cristina UZUN, manager proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca într-o proporție de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase – testul Babeș Papanicolau. Ca populația să beneficieze de avantajele acestei metode este nevoie ca sistemul sanitar să ofere condițiile necesare pentru efectuarea acestui test și populația să se prezinte la acest test. În acest moment, facilităţile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condițiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populația feminină la acest test. Acum este rândul Dumneavoastră să vă prezentați la acest test și să beneficiați de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă așteptăm!”, a declarat Prof. Dr. Szabó Béla, Coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc va fi colaborator în implementarea acestui proiect foarte important pentru judeţul nostru și, pe această cale, invităm toate femeile din zonă să profite de această oportunitate. Numărul cazurilor de cancer este în continuă creştere, de aceea este esențial ca femeile din grupul ţintă să participe la screening. Să dăm șansă depistării precoce a leziunilor, să dăm șansă vieții. Screening-ul vă poate salva viaţa, prin urmare vă aşteptăm la testare!”, a menționat Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy