Care este cel mai bun material pentru cabluri: cupru sau aluminiu?

0

Articol disponibil în: Română

Instalația de cabluri din locuința ta dă rateuri și vrei să o schimbi? Construiești o casă și vrei să alegi cablurile potrivite? Arătăm în acest articol caracteristicile cablurilor din cupru și aluminiu, apoi îți prezentăm câteva criterii de care să ții cont când alegi materialul pentru cablare.

Cabluri din cupru

Cuprul este metalul neprețios cu cea mai mare rată de conductivitate electrică. Comparativ cu argintul, care are cea mai mare capacitate de a conduce electricitatea, cuprul are o conductivitate de 97%.

Iată alte caracteristici ale cuprului:

 • Flexibilitate

Cuprul se poate îndoi fără a se rupe. Acest aspect este esențial în cazul cablurilor și conexiunilor, deoarece acestea sunt adesea supuse la diverse mișcări în timpul instalării și utilizării.

 • Rezistența termică

Cuprul se topește la temperaturi de peste 1083°C, ceea ce îl face extrem de rezistent la suprasarcini sau fluctuații de tensiune. Cu alte cuvinte, cablurile din cupru reduc semnificativ șansele izbucnirii unui incendiu din cauza unei probleme de alimentare cu energie electrică.

 • Durabilitate

Cuprul rezistă la coroziune și oxidare, de aceea cablurile din acest material sunt preferate în medii agresive, precum interiorul mașinilor industriale sau diverse cablaje exterioare. Un cablu electric 5×6 CYY-F, cu înveliș din PVC, de exemplu, poate fi utilizat atât în medii uscate, cât și umede, în canale de cabluri, în pământ, apă sau beton.

Cabluri din aluminiu

Și aluminiul este un material frecvent folosit la realizarea firelor electrice. Totuși, acestea sunt mai puțin rezistente decât cablurile din cupru, au o treime din conductivitatea lor electrică, iar la temperaturi ridicate se dilată mai mult. Coeficientul de dilatare termică mai mare al aluminiului îl face să se deplaseze lent de sub șuruburile terminalelor, crescând riscul de încălzire excesivă, deteriorare sau chiar incendii. Utilizarea cablurilor din aluminiu vine, însă, cu câteva avantaje:

 • Cablurile din aluminiu sunt mai ușoare decât cele din cupru, ceea ce duce la un raport mai bun între conductivitatea electrică și greutate. Din acest motiv, este utilizat pentru cablarea rețelelor electrice și a liniilor locale de distribuție a energiei. 
 • Costul instalării firelor din aluminiu este comparativ mai mic.

Cum alegi materialul adecvat pentru firele electrice

Cuprul și aluminiul sunt principalele materiale utilizate în cablarea clădirilor rezidențiale. Pentru a face o alegere informată între cele două, poți avea în vedere următoarele aspecte:

 • Conductivitatea electrică

Ambele metale au o conductivitate bună. Aluminiul conduce mai puțin eficient electricitatea, însă are un raport mai bun între conductivitate și masă.

 • Durabilitatea

Aluminiul este mai vulnerabil la coroziune decât cuprul, ceea ce înseamnă o durată mai mică de viață în medii agresive.

 • Greutatea

Aluminiul este mai ușor decât cuprul și mai potrivit în cablaje pe distanțe lungi, atâta vreme cât stabilitatea și soliditatea nu sunt prioritare.

 • Costurile

În aplicații critice, costurile mai mari ale cablurilor din cupru pot fi pe deplin justificate.

 • Rezistența mecanică

Cablurile din cupru rezistă mai bine la tracțiuni sau presiuni.

 • Calitatea conexiunilor

Cuprul oferă conexiuni mai stabile și mai sigure decât aluminiul, datorită proprietăților mecanice mai bune.

În final, alegerea materialului depinde de nevoile specifice ale proiectului tău. În cazul în care performanța, durabilitatea și stabilitatea sunt prioritare, cuprul poate fi o opțiune mai bună. În schimb, dacă economia de costuri și greutatea sunt factorii cheie, aluminiul ar putea fi mai adecvat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy