Ce se întâmplă cu tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În România, peste 3000 de copii ies anual din sistemul de protecție a copilului

Ziua Internațională a Copilului, pe care am celebrat-o de curând, are la bază și promovează bunăstarea copiilor și a tinerilor din întreaga lume, indiferent că fac parte din familii sau din sisteme de protecție a copilului. Dacă, în mod normal, tinerii și copiii ce cresc alături de familiile lor sunt cazurile fericite ale societății, nu întotdeauna putem spune același lucru despre cei aflați în sisteme de protecție. V-ați întrebat ce se întâmplă cu aceștia când părăsesc sistemul de protecție? Cât de pregătiți sunt ei pentru o viață independentă? Cine îi ajută să ia deciziile potrivite ?

Tinerii din familii beneficiază de sprijinul părinților, sunt ghidați să ia decizii înțelepte și asumate, sunt îndrumați să își descopere resursele și potențialul, sunt susținuți să se autocunoască și să-și construiască încrederea în sine și în ceilalți, dar mai ales sunt lăsați să viseze și să zboare spre visul lor.

Când vorbim însă despre tinerii din sistemul de protecție,vorbim despre vulnerabilitate, marginalizare socială, expunere în fața prejudecăților, în adaptare la obișnuințele vieții independente.  Acestea sunt elementele realității lor, la părăsirea sistemului de protecție,la care se adaugă cele obișnuite vârstei: temeri și neliniști, nesiguranță, nepricepere, lipsă de experiență, dezamăgiri.

Pentru unii, e complicat, dar plăcut să fii tânăr. Pentru alții însă e doar complicat.

În ultimii ani, viața în serviciile de tip rezidențial s-a îmbunătățit, însă insuficient pentru dezvoltarea deprinderilor de viață̆ independentă. Copiii și tinerii nu știu cum să-și caute o locuință și cum să o administreze, să gestioneze un buget, să se aprovizioneze sau să apeleze la servicii din comunitate.

Tinerii ies din acest mediu „protejat” cu un nivel scăzut de autonomie personală și socială, cu un nivel scăzut al stimei de sine și cu abilități deficitare de comunicare și relaționare. Confruntarea cu realitatea mediului fizic și social îi găsește insuficient pregătiți, cu un mod inadecvat de a se percepe pe sine și pe ceilalți.

Pentru o mai bună pregătire pentru viață a acestor tineri, în perioada 12-13 iunie 2019, la București, în cadrul conferinței „Fii schimbarea!”,  se vor reuni toate părțile interesate din domeniul îngrijirii și protecției copilului, inclusiv reprezentanți ai Comisiei Europene, ministerelor naționale, Avocatului Poporului, ONG-uri, universități, corporații, precum și profesioniști în îngrijirea copilului și a tinerilor.

Conferința este gândită ca un spațiu comun pentru discuții și recomandări privind schimbările majore care sunt necesare la nivel de politică și practică, cu scopul de a îmbunătăți situația tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială. De asemenea, în cadrul discuțiilor accentul va fi pus și pe idei care să sprijine pregătirea lor pentru părăsirea sistemului de îngrijire și tranziția de la sistemul de protecție la viața independentă, asigurându-le sprijin individualizat. Un aspect esențial în privința calității procesului de părăsire a sistemului de protecție este reprezentat de investiția în profesioniștii care lucrează direct sau indirect cu tinerii care părăsesc sistemul de protecție, astfel încât aceștia să le poată respecta, proteja, îndeplini și promova drepturile.

Conferința este organizată de SOS Satele Copiilor România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) alături de SOS Satele Copiilor Internațional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy