Ce sume ajung la biserici sub forma unor chirii, pentru folosirea unor clădiri ca unități de învățământ (Harghita)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Am trimis recent solicitări la câteva dintre primăriile din județul Harghita prin care am încercat să aflăm ce sume ajung la biserici sub forma unor chirii, pentru folosirea unor clădiri ca unități de învățământ.

Astfel, am aflat că în Miercurea-Ciuc următoarele unități de învățământ se află în această situație:

  • Școala Gimnazială „Xántus János” (Școala primară Șumuleu și Grădinița Șumuleu), construită în anul 1910, proprietar fiind Parohia Romano-Catolică din Șumuleu – Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia. Chiria este de 5.000 lei/lună, începând cu anul 2019. În raspunsul primit de la Primăria Miercurea-Ciuc, se precizează că această clădire nu este expertizată seismic, fiind în curs de realizare.
  • Liceul Teologic Romano-Catolic Segitő Mária” (internatul și cantina liceului), anul construcției fiind 1992, proprietar, tot Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia, iar chiria percepută este de 15.833,33 lei/lună, începând cu anul 2013. Clădirea nu este expertizată seismic.
  • Colegiul Național „Márton Áron” și Liceul Romano-Catolic Segitő Mária”, construite în anul 1911. Clădirile au fost închiriate în anul 2018 de la Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia. Important de menționat, Primăria Miercurea-Ciuc nu achită pentru aceste clădiri chirie. Proprietarul a renunțat la chirie în contul investiților realizate (lucrări de reparații capitale finalizate în anul 2012). Clădirile au fost expertizate seismic în 2018.

În Odorheiu Secuiesc sunt două unități de învățământ care funcționează în clădiri închiriate: Liceul Teoretic „Tamási Áron” și Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely”. Conform informațiilor furnizate de Primăria Odorheiu Secuiesc, chiria a fost negociată în ambele cazuri, suma plătită fiind de 350.000 lei anual atât către Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia, cât și către Eparhia Reformată din Ardeal.

Potrivit Primăriei Odorheiu Secuiesc, suma maximă plătibilă, conform legii în vigoare, este de 651.168, 60, în cazul Liceului Teoretic „Tamási Áron” și de 557.477, 21, în cazul Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely”.

Pentru Liceul Teoretic „Tamási Áron” am închiriat trei clădiri. Clădirea principală a fost construită în anul 1910 și a fost renovată ultima dată în anul 2020. Clădirea mică, unde funcționează clasele 0-VIII, a fost construită în anul 1850 și a fost renovată ultima dată în anul 2022, iar clădirea internatului a fost construită în anul 1892, urmând să fie renovată în anul 2024, proprietarul fiind Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia.

Clădirile pentru Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” au fost construit în anii 1770-1870, respectiv 1910-1912 și renovate ultima dată în anul 2017, proprietarul fiind Eparhia Reformată din Ardeal.

În cazul clădirilor închiriate pentru Liceul „Tamási Áron” exista expertiză tehnică înainte de renovare, iar rezultatul acestor expertize era baza etapizării renovărilor. După reabilitarea clădirilor la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” nu au fost expertizate, urmează să se întâmple anul acesta.“, se menționează în răspunsul transmis de Primăria Odorheiu Secuiesc.

Am solicitat informații si Primăriei comunei Lunca de Sus, de la care am aflat că în clădiri închiriate funcționează Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Erzsébet”.

Clădirea a fost dată în chirie în anul 2014. Suma total plătită este 0 Lei, proprietarul fiind Fundația Sfânta Elisabeta-Szent Erzsébet.

Clădirea este nouă, construită după intrarea în vigoare a normativului pentru proiectare antiseismică, prin urmare corespunde normelor de protecție aplicabile unităților de învățământ.”, a precizat Primăria comunei Lunca de Sus.

În final, nu întrebăm retoric, de ce se plătesc sume atât de mari pentru niște clădiri vechi, când pot fi construite scoli moderne cu acei bani, eventual cu fonduri europene. Clădirile vechi pot fi periculoase, greu de încălzit și nu pot suplini o unitate de învățământ modernă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy