IJJ Harghita: 18 apeluri de semnalare a prezenței urșilor (perioada 07-13 mai)

0

Articol disponibil în: Magyar Română


În perioada 07.05-13.05.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 18 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Miercurea Ciuc(3), Dealu(2), Odorheiu Secuiesc(2), Lupeni(4), Cristuru Secuiesc(3), Toplița (2) Liban(1) și un apel de lângă comuna Racu.

Dintre cele 18 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 5 cazuri, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor.
În primul caz a fost semnalată prezența unui urs lângă localitatea Racu. La caz se deplasează o patrula de jandarmi care ajunși la fața locului, a confirmat prezența animalului sălbatic. În acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenție pentru extragerea animalului sălbatic. La fața locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona și a menținut un climat de siguranță.
În cel de al doilea caz, în satul Liban s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezența unui urs. Cazul s-a confirmat iar ursul a fost alungat în pădure imediat după.
O intervenție asemănătoare a avut loc și în cazul numărul trei, când din satul Lupeni, în data de 11 mai a fost semnalată prezența unui urs. Cazul s-a confirmat iar ursul a fost alungat în pădure de către echipajul de jandarmi în scurt timp.
În ultimele două cazuri apelurile care indicau prezența unui urs au venit din municipiul Miercurea Ciuc. Dintre cele 3 apeluri, ursul a fost confirmat în două cazuri. În ambele cazuri un echipaj de jandarmi s-a deplasat la fața locului alungând animalul sălbatic în zona împădurită. – a transmis IJJ Harghita

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 89 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy