CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Marșul vânătorilor de munte – predare de ştafetă la Bacău
La 3 noiembrie 2016, vânătorii de munte împlinesc 100 de ani de istorie. Pentru cinstirea memoriei trupelor de vânători de munte care au participat la apărarea Moldovei, Statul Major al Forţelor Terestre a organizat, în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, reconstituirea marşului de la Bucureşti la Tîrgu Neamţ, efectuat de primul batalion de vânători de munte înfiinţat prin transformarea Şcolii de schiori din Bucureşti.
Marşul s-a desfășurat pe parcursul a 9 etape, de către militari aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa“, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi Batalionului 26 Vânători de Munte “Avram Iancu”, pe itinerariul Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Mărăşeşti – Bacău – Tîrgu Neamţ – Topliţa – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Braşov.
După preluarea Drapelul Naţional de către militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” de la camarazii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” și care va fi purtat de către militarii vânători de munte pe întreg itinerariul, sâmbătă, 29 octombrie, la ora 11.30, în Piaţeta Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor băcăoane și a comandanților batalioanelor de vânători de munte participante, s-a intonat Imnul Național, preotul militar a binecuvântat militarii, iar Ştafeta de onoare a fost predată militarilor din Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” pentru a continua traseul.

*****
Prin Ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General, la 3 noiembrie 1916, Şcoala Militară de Schiori din Bucureşti s-a transformat în „Corpul Vânătorilor de Munte”, organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanţi. Această decizie se impunea cu stringenţă deoarece, luptele duse de armata română în toamna anului 1916, au demonstrat fără putere de tăgadă că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obţinerea succesului în campanie. Din acea zi, în cazarma Regimentului 4 Roşiori Cotroceni – Bucureşti, au început să se adune viitorii vânători de munte, recrutaţi din întreaga armată.
La 3 decembrie 1916, vânătorii de munte şi-au început marşul pe jos spre Tîrgu Neamţ, parcurgând aproape 500 de km. Au ajuns la destinaţie la 3 ianuarie 1917, fiind întâmpinaţi cu bucurie de populaţia şi de oficialităţile oraşului.
În Primul Război Mondial, Trupele de vânători de munte au participat la apărarea Moldovei cu Corpul Vânătorilor de Munte, care în funcţie de misiuni, a avut în compunere 3-4 batalioane de vânători de munte şi o companie de mitraliere. care în funcţie de misiuni, a avut în compunere 3-4 batalioane de vânători de munte şi o companie de mitraliere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy