Hegyivadászok Centenáriuma

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hegyivadászok felvonulása- staféta átadás Bákóban

2016 november 3- án a hegyivadászok 100 év történelmet tudnak maguk mögött. A Moldvát védő hegyivadászcsapatok emlékének tiszteletére a Szárazföldi Erők Parancsnoksága október 25- november 2 között megemlékező menetelést szervezett, bejárva az első hegyivadász zászlóalj által megtett Bukarest- Tirgu Neamt útszakaszt.

A felvonulás 9 szakaszt foglal magába a Bukarest- Ploiesti- Buzau- Maraseseti- Bákó- Tirgu Neamt- Maroshévíz- Csíkszereda- Sepsiszentgyörgy- Brassó útvonalon, a ’Sarmizegetusa’ 2-es, a ’Virgil Badulescu ezredes’ 61- es, és az ’Avram Iancu’ 26-os hegyivadász dandárok részvételével.

Szombaton, október 29-én, 11:30- kor a bákói „Vasile Alecsandri” Kultúrház előtti téren, a városi hivatalosságok, valamint a jelenlevő hegyivadász zászlóaljak parancsnokainak jelenlétében elénekelték az ország himnuszát, a tábori lelkész áldását adta a katonákra, majd a staféta a „Dragos Voda” 17-es hegyivadász zászlóaljhoz került, így folytatva útját.

*****

A Főhadiszállás 1916 november 3- i 294-es sz. rendeletével a bukaresti Katonai Síiskola átalakult Hegyivadászok Hadtestévé, amely egyenként 3 századból álló 3 zászlóaljból tevődött össze és 2.000 harcost számlált. Égetően szükség volt erre a döntésre, ugyanis a román hadsereg által 1916 őszén folytatott harcok tagadhatatlanul rámutattak a hegyivadász alakulatok nélkülözhetetlenségére, a harcok sikeres kimenetele érdekében. Attól a naptól a 4-es regiment bukaresti Rosiori Cotroceni kaszárnyájában az egész hadseregből toborzott jövendőbeli hegyivadászok kezdtek gyülekezni.

1916 december 3-án a hegyivadászok megkezdték gyaloglásukat Tirgu Neamt irányába, 500 kilométert menetelve. 1917 január 3- án értek célba, ahol a lakosság és a város vezetősége nagy örömmel fogadta őket.

Az I. Világháború idején, a küldetéstől függően 3-4 hegyivadász zászlóaljból és egy gépfegyveres századból álló, hegyivadász csapatok védték Moldvát.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy