CJ Harghita către Avocatul Poporului: Să fie asigurată predarea specială a limbii române elevilor cu limba maternă maghiară!

0

Articol disponibil în: Română

Consiliul Județean Harghita s-a adresat instituției Avocatul Poporului, deoarece politica de educație nu ținea cont până acum de oportunitățile oferite de lege și de nevoile lingvistice speciale ale minorității și nu se asigura că elevii cu limba maternă maghiară pot învăța limba majoritară ca a doua limbă. Prin urmare, cei din județul Harghita au cerut într-o petiție Avocatului Poporului ca limba română să fie predată și evaluată ținând cont de drepturile minorităților, pe baza de noi programe / programă școlară / manuale începând de la clasa pregătitoare și până în clasa a XII- a.

Având în vedere că programa ministerului prevede predarea limbii române elevilor din școlile cu predare în limba maghiară după o programă specială abia din 2021, se consideră importantă introducerea cât mai curând posibil a examenului de bacalaureat diferențiat, astfel încât elevii maghiari să nu fie evaluați după aceleași criterii la limba și literatura română ca elevii români, astfel elevii maghiari obținând rezultate mai bune la evaluarea națională și la examenul de bacalaureat.

În răspunsul său, Avocatul Poporului a informat Consiliul Județean că a solicitat ministerului să publice condițiile asigurate pentru învățământul minoritar și să ofere minorităților manuale speciale de limba și literatura română cât mai curând posibil. Avocatul Poporului a mai spus că a amendat CNCD cu 2.000 de lei, pentru că nu a asigurat manuale speciale și predarea specială a limbii și literaturii române elevilor din școlile cu limba de predare maghiară.

Solicităm Ministerului Educației să asigure elevilor cu limba maternă maghiară predarea limbii române în conformitate cu un curriculum specific, în condiții corecte și elevii să fie pregătiți pentru examenul diferențiat cu același profesionalism și eficiență ca în școlile majoritare. Aceasta este poziția UDMR-ului, și UCDMR-ului. Ministerul Educației nu a luat măsuri efective în acest sens, consiliul județean fiind nevoit să alepeze la avocatul poporului. Este inacceptabil ca elevii de clasa a VII-a nu au încă manuale de limba și literatura română, sau că au fost introduse programe speciale de învățământ fără niciun fel de pregătire profesională sau perfecționare prealabilă. În plus, considerăm că este îngrijorător, nedrept și discriminatoriu că, până în prezent, Ministerul Educației nu a elaborat nici măcar un singur model de test de evaluare pentru elevii de clasa a VII-a, a spus Ferencz Salamon Alpár, președintele comisiei pentru educatie a Consiliului Județean.

Având în vedere că, predarea limbii române în regiunea noastră, și mai ales rezultatele obținute de elevi este una din problemele cele mai sensibile până în prezent, CJ Harghita acordă prioritate învătământului minoritar și a solicitat în mod repetat o soluție pentru situația discriminatorie existentă, încheie președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy