CJ Harghita realizează un sondaj în rândul întreprinzătorilor referitor la lipsa forţei de muncă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Agenţia de Dezvoltare Judeţeană din cadrul Consiliului Judeţean Harghita realizează un sondaj în rândul antreprenorilor din judeţ referitor la lipsa forţei de muncă, fenomen care creează mari probleme firmelor locale. Directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, Barabas Csaba, a declarat că, în ultima perioadă, întreprinzătorii au semnalat faptul că cea mai mare problemă din punct de vedere economic este lipsa forţei de muncă de orice fel, nu doar a personalului calificat.

Potrivit sursei citate, lipsa forţei de muncă afectează productivitatea firmelor, care se văd nevoite să refuze anumite comenzi, întrucât nu au personal pentru onorarea acestora. Totodată, o altă problemă semnalată este migrarea forţei de muncă în străinătate, antreprenorii arătând că, de regulă, a doua zi după ce are loc o recrutare de forţă de muncă pentru străinătate, câţiva dintre angajaţii lor vin şi solicită desfacerea contractului de muncă.

„Noi ţinem legătura cu antreprenorii din judeţ, prin asociaţiile care-i reprezintă, şi ni s-a semnalat că cel mai mare duşman al lor sunt firmele care recrutează oameni şi îi trimit în străinătate. (…) Mi-a spus un întreprinzător că a doua zi după o astfel de recrutare, opt dintre angajaţii săi au cerut desfacerea contractului, iar într-un alt caz trei dintre angajaţi au decis să plece în străinătate, după ce mai plecaseră alţi doi cu o săptămână în urmă. Şi antreprenorii se întreabă, pe bună dreptate, ce va urma? Cine va mai lucra la firmele lor?”, a precizat Barabas Csaba.

În acest context, Agenţia de Dezvoltare Judeţeană doreşte să aibă o imagine clară a fenomenului lipsei de personal şi să afle de ce fel de specialişti au nevoie întreprinzătorii harghiteni, pentru a găsi apoi soluţii pe plan local.

Antreprenorii sunt rugaţi să completeze un chestionar elaborat de specialiştii Agenţiei de Dezvoltare, care va fi trimis asociaţiilor întreprinzătorilor din judeţ, firmelor existente în baza de date a instituţiei şi va fi disponibil şi online.

Barabas Csaba şi-a exprimat speranţa că acest chestionar va fi completat de un număr cât mai mare de antreprenori, pentru ca sondajul să fie reprezentativ şi pentru a se putea lua cele mai eficiente decizii pe plan local.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pledează pentru colaborare pe plan local, pentru a se găsi soluţii de rezolvare a problemei.

„Pentru a oferi cât mai multe perspective copiilor, politicienii împreună cu sfera antreprenorială trebuie să colaboreze. Trebuie încurajată schimbarea profilelor în şcoli, iar în licee reprofilarea pedagogilor. Este foarte importantă întărirea orientării profesionale, respectiv schimbarea mentalităţii, ca să o înţeleagă şi părinţii, că o meserie bine însuşită, înseamnă venit şi asigurarea unui trai bun. Pentru asta trebuie să muncim pe plan local, este zadarnic să aşteptăm rezolvările din Bucureşti”, a declarat presei Borboly Csaba.

La rândul său, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, Tiberiu Pănescu, a recunoscut faptul că este din ce în ce mai greu să se găsească personal adaptat nevoilor companiilor, în condiţiile în care la instituţia pe care o conduce sunt înregistrate foarte puţine persoane care să îndeplinească cerinţe minime legate de studii şi calificări. „E din ce în ce mai greu să găseşti personal adaptat nevoilor companiilor, este o certitudine. (…)Este din ce în ce mai greu şi în condiţiile în care, noi, în baza noastră de date, din păcate, nu avem mai mult de 1500 de persoane care să aibă peste 8 clase. Este evident că forţa de muncă de calitate înregistrată este deficitară, pe fondul numărului redus de persoane înregistrate la noi care să îndeplinească un minim de condiţii vis a vis de studii şi calificări”, a declarat Tiberiu Pănescu.

În ceea ce priveşte plecarea în străinătate a forţei de muncă, Tiberiu Pănescu a opinat că aceasta se datorează şi salariilor foarte mici din Harghita.

„Judeţul Harghita „se bate” cu Suceava şi Covasna pentru ultimele trei locuri pe ţară în ceea ce priveşte salariul mediu net, conform statisticii şi asta se întâmplă de ani întregi. Sunt salarii mici şi e normal ca oamenii să-şi dorească să se ducă să lucreze în condiţii mai bune, pentru salarii mai bune. Până la urmă asta este o realitate. Este clar că această discrepanţă între veniturile de aici şi veniturile din altă parte şi mai ales din alte ţări, favorizează plecarea în străinătate”, a conchis Tiberiu Pănescu. Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita a realizat anul trecut un alt studiu referitor la educaţia profesională, în urma căruia s-a ajuns la concluzia că judeţul duce lipsă de muncitori calificaţi şi că este nevoie de atragere a tinerilor şcolile profesionale. Drept urmare, în urma campaniei derulate de Consiliul Judeţean şi Agenţia de Dezvoltare Judeţeană au luat fiinţă noi profile la şcolile profesionale şi a crescut numărul elevilor înscrişi în această formă de învăţământ.

„Am reuşit să atragem atenţia şi să accesăm finanţări pentru echipamente necesare atelierelor din şcolile profesionale, am încheiat protocoale de colaborare cu organizaţiile locale, instituţiile publice şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, care vor influenţa pozitiv nivelul educaţiei practice în viitor”, a mai afirmat directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, Barabas Csaba. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy