Cod galben de ploi, ninsori și polei în mai multe zone din țară, până vineri

0

Articol disponibil în: Română

Administrația Națională de Meteorologie a emis, cu puțin timp în urmă, o avertizare Cod galben de precipitații abundente pentru zona Moldovei și pentru întreg arcul carpatic, valabilă începând din această noapte, de la ora 04:00, până vineri, 25 ianuarie, la ora 14:00. 

În intervalul menționat se vor semnala ploi, lapoviță și, în special în zonele montane înalte, la peste 1800 m, ninsori și viscol. Astfel, în zona munților Banatului, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură vor fi precipitații abundente, astfel încât se vor acumula cantități de 25-50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde și vântul va avea intensificări cu rafale de 60-80 km/h, viscolind și troienind zăpada.

La altitudini mai joase, precipitațiile vor fi în special sub formă de ploaie și lapoviță, favorizând topirea stratului de zăpadă.
Fenomene și zone vizate: predominant ninsori, local însemnate cantitativ, strat nou de zăpadă consistent, intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei și în zona Carpaților Orientali.

În județele Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani și în zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care va ninge, local însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, consistent. În județele Vaslui și Vrancea vor fi precipitații mixte, ce vor favoriza formarea poleiului. Local și temporar, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40-55 km/h și peste 70 km/h la munte, viscolind și spulberând zăpada.

Fenomene și zone vizate: ploi însemnate cantitativ în nordul și vestul Olteniei și în nordul Munteniei; intensificări ale vântului și polei în centrul și nord-estul Munteniei și în sud-estul Moldovei

Temporar, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie în regiunile sudice și sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă cuprinse în general între 10 și 25 l/mp.

În nordul și vestul Olteniei, precum și în nordul Munteniei, acestea vor fi de 25-50 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă, în special în zona deluroasă a Olteniei. În centrul și nord-estul Munteniei și în sud-estul Moldovei vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h și se va semnala polei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy