Concluziile exercițiului național de protecție civilă – PROCIV 2017

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sâmbătă, 22 aprilie 2017, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut loc conferința de presă în cadrul căreia au fost prezentate concluziile desprinse în urma exercițiului național de protecție civilă – PROCIV 2017.

             Activitatea s-a bucurat de participarea ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, domnul Augustin Jianu, a secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul dr. Raed Arafat, și a prim-adjunctului inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

            În cadrul evenimentului, oficialii au adus în atenție rezultatele modului în care s-a realizat testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, precum și importanța existenței mijloacelor performante de anunțare a populației în caz de urgență, pe întreg teritoriul țării.

            Principalele concluzii care au reieșit în urma acestui exercițiu vizează nevoia implementării unui sistem integrat de avertizare și alarmare a populației, care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene și transmiterea prin intermediul acestora a mesajelor de tip voce cu recomandările pentru populație.

            De asemenea, pentru creșterea semnificativă a gradului optim de acoperire s-a identificat necesitatea completării echipamentelor de avertizare și alarmare existente, respectiv centralizarea acestora pentru acționarea simultană, în caz de urgență.

            În același timp, eficientizarea modului de înștiințare a populației asupra situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebite, conduc la nevoia de implementare a unor sisteme alternative de anunțare, respectiv de utilizare a unor sisteme de tip „cell broadcast messages”(serviciu gratuit care permite transmiterea unor mesaje către telefoanele mobile dintr-o anumită arie geografică).

            INFO BACKGROUND:

            În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a declanșat, la nivel național, mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și au fost acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației.

            Joi, 20 aprilie a.c., în județul Harghita, au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

             La nivelul județului Harghita, există 141 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 127 de sirene au fost acționate în cadrul exercițiului. Din punct de vedere al acționării centralizate, 50 dintre sirenele funcționale pot fi acționate centralizat, iar 77 de mijloace necesită declanșare locală. Cele 77 de sirene acționate local funcționale sunt dispuse astfel: 13 în municipii, 12 în orașe și 52 la nivelul comunelor. Referitor la timpul de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2 minute, iar pentru cele cu acționare locală a fost de 12 minute.

            Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

 COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy