Consiliul Judeţean Harghita solicită Baroului să reprezinte în instanţă elevii maghiari, într-un proces împotriva Ministerului Educaţie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a făcut un apel către Baroul Harghita pentru a reprezenta în instanţă elevii maghiari într-un proces împotriva Ministerului Educaţiei, evidenţiind acuzaţiile de discriminare în învăţarea limbii române. Această iniţiativă vine în urma unei plângeri depuse de CJ Harghita la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a sancţionat Ministerul Educaţiei cu o amendă de 2.000 de lei.

Într-o postare pe site-ul CJ Harghita, se arată că „Baroul Harghita a fost contactat de Consiliul Judeţean Harghita, prin preşedintele Borboly Csaba, pentru a le solicita avocaţilor dispuşi să lucreze la un proces împotriva Ministerului Educaţiei privind predarea şi evaluarea limbii române la copiii a căror limbă maternă este limba maghiară„.

Potrivit sursei citate, scrisoarea către Baroul Harghita a subliniat că Ministerul Educaţiei a încălcat dreptul la educaţie egală pentru elevii aparţinând minorităţii maghiare din România. Se menţionează că, deşi există prevederi legale din 2011 pentru eliminarea discriminării în predarea şi învăţarea limbii române, ministerul nu a implementat aceste prevederi. Astfel, materia este predată conform programelor şi manualelor destinate şcolilor cu predare în limba română, chiar şi în clasele cu predare în limba maghiară, creând o situaţie de discriminare pe bază de naţionalitate, etnie şi limbă.

Postarea de pe site-ul Consiliului Judeţean continuă prin sublinierea faptului că această atitudine pasivă a Ministerului Educaţiei a dezavantajat constant elevii maghiari în comparaţie cu colegii lor români. Rezultatele acestora la examenele de Bacalaureat sunt diminuate de examenul la limba română, ceea ce încalcă dreptul lor la un acces egal la educaţie şi formare profesională.

Deși nu este responsabilitatea noastră, ne-am implicat de ani de zile în problema învățământului, inclusiv a predării limbii române, pentru că observăm că elevii maghiari sunt discriminați și li se pun piedici în față. Am demonstrat că este necesar un program educațional special pentru ca elevii minoritari să învețe limba română, însă acțiunile Ministerului Educației sunt insuficiente. Nu vom renunța și vom continua să luptăm pentru drepturile elevilor noștri„, a declarat Borboly Csaba

Prin această iniţiativă, Consiliul Judeţean Harghita subliniază determinarea sa de a asigura un sistem educaţional echitabil şi non-discriminatoriu pentru toţi elevii, indiferent de etnie sau limbă maternă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy