Creșele ar putea beneficia de finanțare de la stat – Camera Deputaților a adoptat, în unanimitate de voturi, proiectul de lege al UDMR

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Creșele publice și private din România pot beneficia de finanțare normativă dacă și Senatul, în calitate de Cameră decizională, va vota în favoarea proiectului de lege elaborat de UDMR. Camera inferioară a Parlamentului a adoptat, miercuri, în unanimitate de voturi, această inițiativă legislativă.

Mobilier-pentru-gradinite-sau-crese-06Szabó Ödön, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților, inițiatorul proiectului de lege, a declarat că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește eficiența funcționării instituțiilor de învățământ ante-preșcolar și al numărului de locuri asigurate, deoarece legea actuală consideră finanțarea creșelor doar ca sarcină a administrațiilor publice locale. Tocmai din acest motiv, UDMR a considerat necesar să elaboreze proiectul de lege care extinde sistemul de finanțare normativ la educația ante-preșcolară.

„Prioritățile UDMR, în această sesiune parlamentară, includ consolidarea sistemului instituțional educațional, inclusiv cel al educației ante-preșcolare, din creșe. În prezent, România nu consideră creșele ca fiind o instituție de învățământ, mai mult, legea prevede că responsabilitatea de a finanța instituțiile de învățământ ante-preșcolar revine exclusiv administrațiilor locale. Astfel, peste 90% din creșe funcționează în orașele mari, deoarece numai aici există resurse financiare pentru acest scop. Orașele mici și comunele, în lipsa resurselor financiare, nu pot înființa creșe și au fost nevoite să desființeze în ultimii decenii și acele unități care au funcționat înainte de schimbarea regimului. Toate datele statistice arată că cererea pentru creșe este mult mai mare decât locurile disponibile în aceste instituții, asigurate de administrațiile locale. Trebuie să găsim o soluție urgentă pentru această problemă„, a declarat deputatul UDMR, Szabó Ödön, adăugând că proiectul de lege elaborat de Uniune prevede obligativitatea ca Ministerul Educației să stabilească o normă de finanțare per capita și să transfere aceste sume administrațiilor publice din localitățile unde funcționează creșe.

De asemenea, educatorul puericultor va fi transferat în sistemul educațional  finanțat de Ministerul Educației și va avea oportunitatea de a se dezvolta profesional. Szabó Ödön a mai subliniat că acești educatori ar avea, de asemenea, dreptul de a obține calificări profesionale corespunzătoare sistemului de învățământ, ceea ce nu a fost posibil până acum.

Legiuitorul UDMR din județul Bihor a subliniat, de asemenea, că proiectul de lege ar permite ONG-urilor, cultelor și entităților juridice să înființeze creșe și să beneficieze de o finanțare normativă din partea statului. Szabó a reiterat faptul că angajamentele internaționale ale României includ extinderea sistemului instituțional preșcolar, iar dacă proiectul de lege al Uniunii va fi adoptat și de Senat, în calitate de for decizional, și promulgat de șeful statului, noile reglementări ar putea intra în vigoare începând cu anul școlar 2019, astfel încât co-finanțarea creșelor din bugetul central să poată fi asigurată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy