Rotitul cocoșului de munte, în Tulgheș. Foto – Video

0

Articol disponibil în: Română

Imagini spectaculoase cu rotitul cocoșului de munte surprinse de colegul nostru Paul Tifrea într-o pădure administrată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva la Ocolul Silvic Tulgheș.

În urma monitorizării cocoșului de munte, specialiștii din cadrul Direcției Silvice Harghita au identificat pe raza Ocolului Silvic Tulgheș șase locuri de rotit și o populație de 24 de masculi și 41 de femele.

Rotitul cocoșului de munte, unul spectaculos, are loc în luna aprilie, în funcție de climă și altitudine, în perioada de împerechere. Dansul nupțial cuprinde un ansamblu unic de mișcări și sunete, pentru a atrage femelele și a se impune în fața masculilor rivali. Cocoșii de munte cântă și se rotesc în vetrele lor, își desfac cozile în formă de evantai și fac salturi de până la 3 metri.

Cocoșul de munte, Tetrao urogallus, este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.

În România, specialiștii în cinegetică estimează o populație de 4.500 până la 5.200 de perechi.

Credit video și foto: @Tifrea Paul

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy