Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Cum te ajută pompele de stropit în gospodărie

Indispensabilă pentru a avea grijă de grădina ta în aproape orice sezon, mai puțin atunci când zăpada acoperă totul, o pompă de stropit este un instrument extrem de util pe care îl poți folosi și în alte scopuri. Aceasta te poate ajuta să pulverizezi apa sau diverse soluții pe plantele din grădină sau de pe terasă ori balcon, fiind disponibile mai multe variante, în funcție de modul de declanșare, de modalitatea de a face presiune sau de alte caracteristici. În funcție de nevoi, preferințe sau bugetul de care dispui, poți alege unul dintre modelele de pompe de stropit disponibile pe piață. 

Utilitatea unei pompe de stropit în gospodărie

O pompă de stropit devine aproape indispensabilă atunci când stai la casă, mai ales dacă ai și o curte sau o grădină în care crește vegetație. Un astfel de aparat de stropit devine extrem de util atât pentru udarea cu apă a gazonului, a plantelor din curte sau de pe terasă, pentru pomi fructiferi, cât și pentru pulverizarea unor substanțe diverse în scopul îndepărtării unor dăunători cu insecticide, pentru buruieni sau pentru pulverizarea de îngrășământ. 

În funcție de scopul propus, dar și de eficiența pe care dorești să o obții, respectiv de domeniul și suprafața de aplicare, poți alege dintre numeroase modele de vermorele electrice și manuale

Caracteristici ale pompelor de stropit manuale

Pulverizatoarele de grădină manuale sunt utilizate din timpuri mult trecute, încă de la finalul anilor 40. Acestea pot fi găsite în două variante disponibile. Este vorba despre cele portabile, respectiv de cele tip rucsac, ambele fiind modele simple de pompa vermorel, care sunt destinate utilizării în locuri mici. 

Un vermorel manual este prevăzut cu un rezervor și un mâner, principiul de funcționare fiind cel de a pompa aer în rezervor pentru presurizarea acestuia. Cu ajutorul mânerului cu care este prevăzut o astfel de pompă de stropit, puteți pompa o cantitate mai mare sau mică de lichidă, într-un mod mai puternic sau mai slab. În momentul în care tragi declanșatorul pe bagheta pulverizatorului, presiunea este eliberată, iar amestecul chimic trage din bagheta pompei. Cu cât este vorba despre o presiune mai mare, cu atât fluxul de pulverizare este mai mare, iar lichidul este pulverizat cu o mai mare putere. 

Un vermorel cu acționare manuală poate fi utilizat pentru aplicații diverse, însă la scară mai mică: pentru curățare, pentru fertilizare, pentru combaterea buruienilor, pentru pulverizarea unor insecticide ș.a. Acestea vin echipate, de regulă, cu duze reglabile, astfel încât să poți personaliza utilizarea unui astfel de instrument la nevoile pe care le ai. Acestea sunt ușoare, simplu de folosit și reprezintă o opțiune economică de pompa stropit. 

Caracteristici ale pompelor de stropit electrice

O pompă electrică pentru stropit este prevăzută cu un motor electric care o alimentează, nefiind vorba despre pompare manuală pentru presurizarea rezervorului. Deși majoritatea modelelor sunt stil rucsac, există și modele portabile. Un vermorel electric poate fi utilizat și pentru sarcini mai mici, și pentru sarcini mai mari, majoritatea modelelor având comenzi de presiune reglabile, la fel și duzele de reglare. Cu cât presiunea este mai mare, cu atât distanța de pulverizare este mai mare. 

O pompă electrică de grădină reprezintă alegerea ideală pentru cei care nu doresc să depună mare efort atunci când trebuie să o folosească pentru stropit grădina sau pentru diverse sarcini în grădină, fiind, de asemenea, foarte ușor de utilizat. De asemenea, presiunea de pulverizare a acesteia rămâne una constantă, iar viteza de aplicare chimică este una considerabilă, comparativ cu modelul de pompă manuală. Cu toate acestea, bugetul pe care trebuie să îl aloci pentru aceasta este unul mai mare decât în cazul pompei manuale. 

Cum să alegi o pompă de stropit

Pulverizatoarele cu rucsac sunt o opțiune bună pentru zonele mai greu accesibile sau dacă ai de dezinfectat o suprafaţă mai mare. Poţi alege pulverizatoare cu rucsac şi după tipul de pompă, iar acestea pot fi cu piston sau cu diafragmă.

Pompele cu piston sunt construite pentru a manipula lichide precum dezinfectanții, ierbicidele sau pesticidele. Pompele cu diafragmă sunt folosite mai ales când se utilizează apa de puț sau alte ape ce conţine particule mici de nisip.

Este de preferat să nu utilizezi pompe cu piston și cu diafragmă care sunt interschimbabile, întrucât acestea pot produce rezultate necorespunzătoare.

Tipul de activitate pe care o desfășori va determina ce tip de pulverizator va fi cel mai bun pentru tine. De exemplu, dacă pulverizezi pesticide pe o suprafaţă foarte mare, atunci folosirea unui pulverizator montat pe tractor poate fi cea mai bună alegere. Dacă pulverizezi vopsea pe partea laterală a unei case, atunci folosirea unui pulverizator de mână îţi poate satisface mai bine nevoile.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.