Dansatori din Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc înscriși la Academia Ungară de Dans

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Academia Ungară de Dans începe pregătirea universitară a 45 de dansatori profesionişti de dansuri populare din Transilvania, în cadrul unui program externalizat de studii, la Târgu Mureş şi Nyíregyháza, au anunţat, joi, organizatorii programului, la conferinţa de presă de la Târgu Mureş, transmite MTI.

Pentru pregătirea de bază, de la Târgu-Mureş, cu o durată de trei ani, s-au înscris 36 de dansatori fără studii superioare de specialitate, membri ai ansamblurilor profesioniste de dansuri populare din Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Târgu-Mureş, iar la Nyíregyháza s-au înscris nouă dansatori din ansamblul profesionist de dansuri populare din Oradea.

Gábor Bolvári-Takács, rectorul Academiei Ungare de Dans, a declarat mass-mediei publice ungare, după conferinţa de presă, că la sfârşitul studiilor universitare de licenţă, organizate doar cu o singură ocazie, dansatorii profesionişti din Transilvania pot
obţine calificarea de bază în specialitatea dansator de dansuri populare, respectiv coordonator de repetiţii. Cu această diplomă, vor putea fi încadraţi în România ca absolvenţi cu studii superioare, cu o remunerare semnificativ mai favorabilă decât cea
actuală. Rectorul a adăugat că, după parcurgerea acestui program de studii, există şi posibilitatea de a se prezenta la programul de masterat, iar cu diploma obţinută pot să predea dansuri populare.

Programul de pregătire lansat la Târgu Mureş este conceput astfel încât să nu interfereze cu programul ansamblurilor de dans, studenţii trebuind să participe în fiecare lună la un curs intensiv de trei zile. Anumite discipline teoretice de cultură generală vor fi predate de către profesorii Universităţii Sapientia. Márton Tonk, preşedintele Senatului Sapientia, a declarat că universitatea transilvăneană consideră o sarcină includerea acestei discipline în propria ofertă la Cluj-Napoca. În acest sens, a fost depus dosarul de acreditare la agenţia de specialitate din România (ARACIS) şi se speră ca, începând din toamna anului 2020, această disciplină să poată fi lansată.

Attila-Csaba Barabási, directorul Ansamblului Artistic “Mureşul”, a declarat că se scrie istorie prin lansarea programului de studii universitare externalizat de la Târgu Mureş, deoarece se pun astfel bazele profesionalizării dansului popular transilvănean. Acesta consideră că diploma obţinută în urma finalizării cursurilor conferă şi siguranţă dansatorilor profesionişti din Transilvania. Creează fundamentul pentru dansatori, ca după terminarea carierei de dansatori profesionişti să-şi poată continua cariera ca profesor calificat de dansuri.

În România se poate obţine diplomă de coregraf doar la universităţile din Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş, dar la niciuna dintre acestea, specializate în educaţia dansului, nu se pune accent pe dansul popular tradiţional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy