Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Decizii discutabile despre meritocrație și bani publici la spital

Decizii discutabile despre meritocrație și bani publici

În ultima ședință a Consiliului Județean Harghita s-a votat, din nou, o hotărâre prin care Spitalul Județean din Miercurea Ciuc va acorda din fonduri proprii stimulentul financiar lunar pentru personalul medical și de specialitate. Dacă până acum banii pentru acordarea stimulentului lunar erau aprobați prin HCJ din fonduri CJHR, de această dată, se pare, că județul a rămas fără bani. Astfel problema continuării acordării stimulentului este aruncată în ograda conducerii spitalului, care are mână liberă să-l acorde dacă are fondurile necesare.

Este greu de înțeles pentru cineva care știe cum funcționează un spital și care e rolul de principal de coordonator de credite al CJH, dar despre cum ar trebui să meargă un spital și cum merge în realitate nu trebuie să vă spunem noi, deoarece vedeți și singuri acest lucru.

E important să amintim faptul că stimulentul este acordat lunar unui număr variabil de persoane care ar trebui să fie implicate în mod direct în actul medical. Cu toate acestea, beneficiarii de luna aceasta ai stimulentului sunt, în imensa lor majoritate, muncitori, juriști, economiști, it-iști, iar mai puțin de 10% medici și asistenți.

Departe de noi gândul de a discrimina o profesie sau alta, dar pentru a nu repeta scenariul de groază de la secția de Oftalmologie, bine ar fi să investim în medici și asistente, mai ales că știm cât de greu sunt de adus cadrele medicale într-un județ ca Harghita unde clasa politică e interesată mai mult de voturi decât de a atrage specialiști.

Deși în timpul ședinței au fost solicitate de la Borboly Csaba clarificări cu privire la sursa de finanțare a acestor stimulente, președintele CJ Harghita ne-a încântat cu calitățile lui de a se eschiva de a răspunde la o întrebare incomodă.

Oare consilierii au votat în necunoștință de cauză? Oare nu e de interes public sursa acestor sume, care nu sunt deloc mici, pentru a risipi orice formă de suspiciune?

Din păcate, se pare că la nivelul managementului SJU Miercurea Ciuc, cuvântul de ordine este lipsa transparenței decizionale: de luni întregi de când a izbucnit scandalul cauzat de bacteria buclucașă de pe secția Oftalmologie, încă nu avem niciun vinovat, nici detalii despre măsurile adoptate pentru a nu se repeta incidentul, la fel nu vom avea, sunt convins, o reacție pe deciziile luate de conducerea spitalului, ca cele mai sus prezentate.

Tot din păcate, numirea pe funcții preponderent pe criterii politice a făcut ca spitalul să rămână blocat în timp și nimeni cu viziune de manager să nu poată dezvolta unitatea medicală. Ne uităm la alte județe, unde spitalele atrag din mediul privat foarte mulți bani în timp de în Harghita se stă cu mâna întinsă la banul public sau la banii pacienților, dar asta nu e decizia noastră, ci a oamenilor care asta au votat, asta au.

I.R.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.