Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Din nou despre dubla măsură a statului ungar

Din nou despre dubla măsură a statului ungar

Toată lumea cunoaște cazul celor doi secui, Beke Istvan și Szocs Zoltan, care au încercat să detoneze o bombă de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc. Justiția din România i-a condamnat pe cei doi la câte cinci ani de închisoare pentru fapte de terorism, în baza unor probe ce nu lasă loc interpretărilor. Desigur că propaganda aservită unor politicieni mai avea puțin și zicea că sunt martiri cei doi infractori, dar asta e altă poveste.

Atât în timpul celor 1000 de zile de detenție, cât și după aceea, statul ungar și-a trimis o sumedenie de reprezentanți (parlamentari, secretari de stat, diplomați), să-i viziteze pe cei doi, acuzând în mod public statul român că i-a condamnat pe aceștia în baza unor probe false. Nu prea înțelegem cum de a acceptat statul român toate mizeriile fără să reacționeze, dar și asta este altă discuție.

La fel, la acea vreme, curatoriul Fundației „Bethlen Gabor” a decis premierea lui Beke și Szocs pentru „stoicismul cu care au îndurat abuzul statului român”, cu o diplomă și o medalie, obiecte înmânate de Csoti Gyorgy, fost membru al parlamentului Ungariei din partea FIDESZ, actualmente președintele Institutului pentru Protecția Drepturilor Minorităților. IMPRESIONANT!!! Mai aveau puțin și le făceau și statui.

Dar să vedem mai departe, căci dacă ar fi vorba de acțiuni sincere ale celor din Ungaria și a discipolilor lor din România care ar fi crezut cu adevărat că faptele celor doi nu erau mari amenințări, poate nu am comenta, doar că în același timp, același stat ungar care susținea infractorii din România îl condamnă pe Budahazi Gyorgyi, mentorul lui Beke și Szocs, la 17 ani de pușcărie, tot pentru fapte de terorism.

Merită menționat că atât Budahazi, cât și Beke și Szocs au făcut parte din aceeași formațiune extremistă ungară, „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), pe numele ei, care odată cu condamnarea „teroriștilor secui” a intrat în ilegalitate în România. De ce avem această dublă măsură a statului ungar? Ce să înțelegem din asta? Oare nu cumva Ungaria dorește să întrețină sentimentele și acțiunile naționalist-extremiste cu tendințe de radicalizare în statele din jurul ei, dar nu și la ea în ogradă?

Nu ar fi nimic nou….având o lungă tradiție în a cauza probleme vecinilor. Partea bună este că, în România, Beke și Szocs sunt cunoscuți ca și „cai breji”, iar lumea nu prea îi bagă în seamă. Tot bună este și partea în care Beke și Szocs au dat în judecată statul român, invocând tot felul de abuzuri, însă au pierdut lamentabil, justiția europeană dând dreptate României, respingând toate acuzațiile celor doi, dar despre asta nimeni nu zice nimic.

Așadar, dacă un infractor de etnie maghiară care comite fapte de terorism în România și primește 5 ani de pușcărie e susținut, apărat și chiar încurajat de oameni care reprezintă Ungaria, dar dacă același tip de infractor, de aceeași etnie, e condamnat în Ungaria pentru același tip de fapte la 17 ani de pușcărie, atunci nu se mai supără nimeni.

Stau și mă întreb: Oare câți ani de pușcărie ar primi un etnic român din Ungaria dacă ar plănui să detoneze o bombă de ziua națională a Ungariei la Budapesta? Oare ar avea nesimțirea vreun politician din România să plângă de mila unui român acuzat de fapte de terorism în Ungaria?

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.