DEFINITIVAT 2023: Rată de promovare de 78,45% și două medii de 10 în județul Harghita, înainte de contestații

0

Articol disponibil în: Română

Comunicat de presă 
Inspectoratul Școlar Județean Harghita

78.45%: rata de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2023) – înainte de contestații

Procentul de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrat în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 78.45, în creștere cu 17.59%, comparativ cu anul trecut (60.86%).

Rezultatele obținute de candidați au fost publicate astăzi, 25 iulie, ora 11:00, de către Ministerul Educației, pe site-ul dedicat (definitivat.edu.ro).

Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 142 de candidați cu medii între 8 și 10. Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 184 de candidați (96.84 %). Dintre aceștia, 3 candidați s-au retras, nu au fost candidați eliminați pentru fraudă. Nu au fost lucrări anulate în centrele de evaluare.

Astfel, din totalul celor 181 de candidaţi cu lucrări evaluate, 142 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceștia, 2  candidați au fost notați cu 10, iar 10 candidați au primit note între 9,50 și 9.99. De asemenea, 39 de candidați au avut note între 5 și 7,99. Nu au fost candidați cu note sub 5.

Conform calendarului aprobat, contestațiile se depun la centrele de examen, astăzi, 25 iulie și joi, 26 iulie. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen și pe definitivat.edu.ro, în data de 1 august.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy