Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Deja 500 de persoane din Sândominic s-au oferit să găzduiască pelerini

La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc în data de 28 februarie cea de a doua conferință de presă prilejuită de pregătirile premergătoare vizitei în la Șumuleu Ciuc a Papei Francisc. Având în vedere complexitatea evenimentului echipa de organizare s-a lărgit alăturându-se lui dr. Bodo Marta, pr. dr. Olah Zoltan și preoții Szőcs Csaba és Veres Stelian care se vor ocupa de relația cu mass-media. Au fost de asemenea, prezenți la conferința de presă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și reprezentanții Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Astfel conform relatărilor, de mâine 1 martie, vor începe înscrierile on-line a pelerinilor care doresc să participe la slujba pe care Suveranul Pontif o va celebra în data de 1 iunie la Șumuleu Ciuc. Pe portalul pontifex.ro, care va putea fi accesat începând din data de 1 martie, toți cei care doresc să participe la eveniment, pot să se înregistreze individual sau în grup, până în data de 30 martie. Vor avea prioritate în procesul de înregistrare grupurile. Organizatorii și-au exprimat speranța ca la data de 31 martie să se poată obține o imagine clară a numărului persoanelor care vor sosi la Șumuleu-Ciuc. Totodată, dacă va fi necesar se va prelungi perioada de înscrieri on-line. Cei care se înscriu primesc un e-mail de confirmare a înscrierii, iar după încheierea perioadei de înscriere se vor face demersurile de logistică, urmând a fi eliberate biletele de intrare emise electronic, cu cod de bare. Cu un bilet se va putea intra o singură dată. A fost prezentat și bannerul evenimentului pregătit cu ocazia vizitei Suveranului Pontif.

Se recrutează  voluntari 

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a evidențiat importanța procesului de înregistrare în vederea unei bune organizări a vizitei Papei Francisc. Pentru buna găzduire a pelerinilor, regiunea organizează cea mai mare clacă de până acum, iar pentru perioada cuprinsă între 31 mai-1 iunie cât vor avea loc și Zilele Județului Harghita, se conturează un program vast, divers. La precedenta conferință de presă, senatorul Tánczos Barna a precizat că s-a făcut apel către administrațiile locale, locuitori de a găzdui pelerini având în vedere că în unitățile de cazare locurile au fost deja ocupate. Numeroase administrații locale, firme și persoane private au dat curs acestei inițiative.

Președintele consiliului județean a dat exemplu localitatea Sândominic unde deja 500 de persoane s-au oferit să cazeze pelerinii sosiți pentru vizita Papei Francisc. De asemenea, și o firmă din Miercurea Ciuc își va pune la dispoziție parcarea.

„Ne dorim foarte mult ca la eveniment să fie prezente cât mai multe persoane îmbrăcate în port popular. Este o bună ocazie pentru cei care au deja port popular să îl îmbrace, iar cei care încă nu au, să și-l procure”, a spus Borboly Csaba. Consiliul Județean Harghita va organiza și în acest an concurs de proiecte pentru confecționarea costumelor populare, președintele consiliului județean îndemnând unitățile administrativ-teritoriale de a organiza și ele astfel de concursuri.

„Sunt așteptate cu drag propunerile, sesizările cu privire la vizita Papei Francisc, zilele județului. Îi rog pe locuitori să transmită opiniile legate de aceste evenimente la adresa de e-mail info@judetulharghita.ro. În acest fel vor sprijini demersurile noastre în vederea bunei organizări a evenimentelor”, precizează președintele consiliului județean.

În vederea organizării cât mai eficiente a evenimentului se fac și recrutări de voluntari, înscrierile se pot face la coordonatorul echipei de voluntari Csobot Györgydeák Szabolccsal, la numărul de telefon  +40749 059 459sasu pe adresa de e-mailcsobot.szabolcs@gmail.com.

Informații utile

Autoritățile locale și organizatorii cer cu insistență să nu mergem la Șumuleu-Ciuc cu mașina personală. Orașul nu deține destule locuri de parcare, de aceea intrarea în oraș cu automobilul va fi restricționat încă din 31 mai. După informațiile pe care le deținem până acum la data de 1 iunie doar autoturismele care dețin permisiune specială pot intra în Miercurea-Ciuc.

Ceremonia se va desfășura în limba latină, cântecele vor fi în limba maghiară, papa va predica în limba italiană, traducerea se va face în maghiară simultan și română sau engleză. Pe ecrane va apărea și subtitrare.  TVR1 va transmite în direct evenimentul. Și prin acest mod se dorește ca un număr cât  mai mare de credincioși să poată să se alăture serviciului religios. Și pe telefoanele mobile, pe frecvențe radio diferite, credincioșii vor putea asculta liturghia, în diferite limbi.

Conferința de presă poate fi accesată la următorul link:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/325785431378440/
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.