Deputații au adoptat proiectul de lege care interzice minorităților naționale să folosească limba maternă în raporturile cu autoritățile locale

1

Articol disponibil în: Magyar Română

O propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi cu serviciile publice deconcentrate a fost adoptată tacit, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, informează Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată de deputatul Bogdan Diaconu, are ca obiect de reglementare interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, cu instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi cu serviciile publice deconcentrate. Conform expunerii de motive, cei care încalcă statutul de limbă oficială a limbii române îşi vor pierde mandatul sau locul de muncă şi nu vor mai putea activa în instituţiile statului.

Potrivit iniţiatorului, şedinţele Consiliilor Locale, Judeţene şi orice fel de întâlniri oficiale ale angajaţilor, funcţionarilor şi demnitarilor statului român se desfăşoară obligatoriu numai în limba română, iar pentru invitaţii străini sau participanţii care nu au cetăţenia română se asigură traducere oficială.

De asemenea, se interzice afişarea denumirilor de instituţii publice, străzi şi locuri publice din România în altă limbă decât în cea oficială a statului român – limba română.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat. Data la care se împlinea termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final a fost 8 februarie. Propunerea legislativă nu a întrunit numărul necesar de voturi la sesiunea din 22 decembrie 2015.

Diaconu Bogdan
Diaconu Bogdan

Termenul pentru dezbatere şi vot final fiind depăşit, propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituţie şi ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

De menţionat că anul trecut, în august, în România a izbucnit o dispută legată de inscripţionarea în limba maghiară a automobilelor Poliţiei Locale din Odorheiu Secuiesc cu „Helyi Rendőrség”. Bogdan Diaconu, care a obţinut mandatul de deputat ca membru al Partidului Social Democrat, iar mai târziu şi-a înfiinţat propriul partid, a elaborat acest proiect de lege pentru „interzicerea inscripţionărilor în limba maghiară”.

Sursa: romanialibera.ro

1 Comentariu
  1. Mm spune

    Romanii au fost mai mult decat toleranti, au ingropat partidele extremiste. De partea cealalta in schimb s-a ajuns la un extremism atroce. Poate ca e bine totusi sa reapara un nou PRM ca sa vada cum e cand te lovesti tot timpul de tampenii extremiste.Luati cu pita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy