Deputatul PMP, Eugen Tomac, despre românii din jurul ţării

0

Articol disponibil în: Magyar Română

20770410_1709887325702613_6516751056697617067_n-e1502713521911Șeful PMP Eugen Tomac a declarat în cadrul unei luări de cuvânt de la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului:

„Vin la Universitatea de Vară de 15 ani și îmi dau seama că statul român nu este bine coordonat în ceea ce privește protejarea intereselor românești în vecinătate. În drum spre Izvoru Mureșului l-am sunat pe primul ministru și am discutat despre ce este de făcut, pentru că cred că este nevoie de dialog între toate forțele politice pentru a înțelege cât mai bine realitățile din aceste comunități. Pentru că discutăm despre români care sunt deznaționalizați. Și cred că este bine ca modelul românesc în ceea ce privește protejarea minorităților să fie implementat cu succes și în aceste state, fie că vorbim Ucraina, Serbia și nu numai”.

Cunoscut ca un unionist înverșunat, Tomac a mai spus că „… este nevoie de o implicare mult mai aplicată a statului și o coordonare mult mai eficientă a tuturor instituțiilor, fie că ne referim la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni sau Ministerul Educației, pentru că avem peste 2.000 de instituții de învățământ cu predare în limba română peste hotare, dar de relația cu ei nu se ocupă nimeni. De asemenea, cred că în ceea ce privește protejarea acestor minorități românești de peste hotare e bine să aplicăm politica reciprocității: facem un centru cultural pentru ucrainenii din România, obligatoriu trebuie să se înființeze unul și pentru românii din Ucraina. Deci cred că a sosit momentul să gândim mult mai pragmatic și mai aplicat în această direcție”

Din păcate discursurile despre romanii din afara granițelor ar trebui făcute mai întâi la adresa românilor din interiorul granițelor. Cel puțin în zona Harghita situația merge într-o direcție total greșită. Liderii maghiari reușesc să obțină prin diverse căi favoruri de la Guvernarea României, dar acestea sunt de natură temporară deoarece, ca în toate țările europene, și în România va veni momentul în care discriminările pozitive bazate pe înțelegeri politice vor dispărea și toate facilitățile oferite etnicilor maghiari vor dispărea și ele, ceea ce va duce la nemulțumiri și tensiuni sociale de care nu are nimeni nevoie.

Ce se întâmplă cu un om căruia îi dă cineva în fiecare lună bani să trăiască și după ani de zile nu-i mai dă nimic ? Cam așa va fi și cu maghiarii din România. Acum, UDMR are la îndemână câteva procente electorale cu care forțează mâna guvernanților. Când politica românească se va stabiliza și procentele UDMR nu vor mai conta pentru guvernanți, povestea de dragoste dintre partidele etnice și guvern se va termina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy