Eugen Tomac, Népi Mozgalom Párti képviselő, a határon túli románokról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

A Népi Mozgalom Párt vezetője, Eugen Tomac felszólalása a Marosfői Nyári Egyetemen:

„15 éve járok a Nyári Egyetemre és rájöttem, hogy a román állam nem képviseli megfelelőképpen a román érdekeket a szomszédságban. Útban Marosfő felé felhívtam telefonon a miniszterelnököt és a teendőkről beszéltünk, mert úgy gondolom, hogy a politikai erők közti párbeszédre van szükség, ezen közösségek valóságának minél jobb megértéséhez. Mert elnemzetietlenített románokról beszélünk. Úgy hiszem, a romániai kisebbségvédelmi modellt kellene foganatosítani ezekben az országokban is, legyen szó Ukrajnáról, vagy Szerbiáról, de nemcsak”.

Az eltökélt egyesüléspártiként ismert Tomac még hozzátette „…az állam hathatósabb részvételére és az intézmények sokkal hatékonyabb koordinálásra van szükség, legyen szó a Szórványrománsági Minisztériumról vagy a Tanügyi Minisztériumról. 2.000 román tannyelvű iskola van a határon túl, de senki nem foglalkozik a velük való kapcsolattartással. A román nemzeti kisebbség védelme érdekében a kölcsönösség elvét kellene alkalmazni: alapítunk egy kulturális központot az ukránoknak Romániában, kötelező módon alapítanak egy kulturális központot az ukrajnai románoknak. Elérkezett az ideje a pragmatikusabb gondolkodásnak és a gyakorlati alkalmazásnak ezen a területen”.

Sajnos ezeket a beszédeket a határon túli románokról előszöris az országhatáron belüli románokhoz kellene intézni. Legalábbis Hargita megyében a helyzet teljesen rossz irányba halad. A magyar vezetőknek sikerül különböző módszerekkel kedvezményeket kicsikarni a Románia Kormányától, de ezek időszakos jellegűek, mert mint minden európai országban, Romániában is eljön az idő, hogy a politikai megegyezéseken alapuló pozitív diszkrimináció, és a magyar nemzetiségűeknek nyújtott kedvezmények eltűnnek, ami elégedetlenséghez és társadalmi feszültségekhez vezet, amelyekre senkinek nincs szüksége.

Mi történik azzal az emberrel, akinek valaki havonta pénzt ad, hogy megéljen, aztán sok év után nem kap semmit? Így lesz a romániai magyarokkal is. Most az RMDSZ néhány választási százalékával kényszeríti a kormányt. Mikor a román politika stabilizálódik és az RMDSZ választási százaléka semmit nem jelent a kormányzás számára, akkor majd véget ér az etnikai pártok és kormány szerelmi története.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy