Descoperire spectaculoasă: craniul unei reptile marine feroce de acum 150 de milioane de ani

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tot mai multe fosile de dinozauri sunt descoperite de către cercetători, rezultând noi informații despre creaturile care au stăpânit planeta înainte ca omul să devină ființa dominantă pe Terra. Dacă cele mai multe astfel de oase vechi sunt identificate pe uscat, iată că de curând a fost realizată o descoperire cu totul specială: craniul unui monstru marin uriaș.

Este vorba despre fosila unui pliozaur, o reptilă marină feroce care teroriza creaturile oceanelor în urmă cu 150 de milioane de ani. Acest „T-Rex subacvatic”, considerat prădătorul suprem al mediului acvatic, a fost descoperit în sud-vestul Angliei. Potrivit BBC, craniul reptilei a fost extras de pe Coasta Jurasică a comitatului britanic Dorset. Fosila, cu o lungime de aproximativ 2 metri, s-a păstrat extrem de bine, astfel că le-a permis cercetătorilor să culeagă noi informații importante.

O descoperire de mare valoare

Potrivit paleontologului Steve Etches, craniul acestui prădător antic oferă detalii nesperat de exacte: „Maxilarul inferior și craniul superior sunt îmbinate așa cum erau atunci când animalul era în viață. La nivel mondial, nu se găsesc aproape niciodată specimene atât de detaliate, cu o asemenea vechime. Și, dacă se găsesc, multe dintre părți lipsesc, în timp ce la acesta, cu toate că este puțin distorsionat, toate oasele sunt prezente”.

Vânător feroce în apă

Craniul descoperit este mai mare decât un om întreg. Cei 130 de dinți sunt lungi și ascuțiți și erau capabili să ucidă prada dintr-o singură mușcătură. Se estimează că pliozaurul avea o lungime totală de 10-12 metri și patru membre puternice. Putea înota foarte rapid, așadar avea succes la vânătoare în adâncurile apelor.

Masiv și totuși flexibil, dinozaurul de apă poate fi comparat cu un veritabil T-Rex, creatura de care se temeau cele mai multe animale de pe uscat. Cel mai probabil, hrana sa consta în mod principal în alte reptile mai mici, dar și în diverse alte ființe marine, precum delfinii actuali

Dinozaurii continuă să fascineze oamenii

Creaturi care seamănă cu cele de fantezie, dar despre care știm sigur că au existat, dinozaurii îi fascinează pe oameni încă de când au fost consemnate primele descoperiri. În ultimul secol, dinozaurii au devenit integrați în lumea divertismentului – întâi în cărți, apoi în filme și în cele din urmă în jocuri video. Sunt emblematice titluri cinematografice precum Jurassic World sau Jurassic Park. Pe Steam este disponibil Jurassic World Evolution 2, joc video de simulare de construcție și management din portofoliul Frontier Developments. Subiectul este prezent și pe platformele de cazino, cu jocuri ca la aparate populare precum Jurassic Giants de la Pragmatic Play sau Jurassic Party de la Relax Gaming.

Descoperirea din Anglia

Pe o plajă din apropiere de Golful Kimmeridge de pe faimoasa Coastă Jurasică a Angliei, zonă care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, a fost observat vârful botului acestui pliozaur. Săpăturile printre pietre au scos la lumină craniul reptilei, pentru ca aceasta să poată fi studiată cu cele mai noi tehnologii disponibile. Fosila din Dorset va oferi noi date despre cum trăiau aceste reptile care și-au dominat ecosistemul.

Se estimează că forța generată de mușchii fălcilor unui pliozaur atunci când își mușca prada ajungea în jurul valorii de 33.000 de Newtoni. Dacă ne raportăm la animalele care există și astăzi pe planetă, cea mai mare performanță de acest gen se observă la crocodilul de apă sărată – o forță a mușcăturii de 16.000 de Newtoni, deci la mai puțin de jumătate. Micile gropițe de pe botul reptilei ar fi putut conține glande cu care aceasta detecta schimbările de presiune din apă provocate de alte animale ajunge în apropiere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy