Despre izvorul de apă minerală din parcul central

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nu demult, Primăria Miercurea-Ciuc a deschis publicului larg din oraș, accesul la izvorul din parcul central, însă la scurt timp l-a închis, motivând o „revizie tehnică”, în timpul căreia niciun muncitor nu pare să lucreze la fața locului.

HG 971/2023 precizează clar că „Monitorizarea fântânilor și izvoarelor publice se realizează de către direcțiile de sănătate publice județene, cel puțin o dată pe an, pentru verificarea conformării la parametrii: bacterii coliforme, E. Coli, enterococi, turbiditate, oxidabilitate, amoniac, nitrați, nitriți, pesticide…etc.”

Am încercat să obținem de la primărie un motiv plauzibil pentru închiderea izvorului, atât de util în aceste zile caniculare și am obținut un răspuns din care reproducem următoarele aspecte:

Forajul executat a fost monitorizat în perioada iulie-decembrie 2015 de către personal calificat în laboratoarele Harviz SA…rezultând că, din punct de vedere microbiologic apa e corespunzătoare”, iar „pentru soluționarea situației, s-a solicitat analiza microbiologică a apei din parcul central, de către DSP Harghita”.

Din asta înțelegem că Primăria Miercurea-Ciuc a permis ca populația orașului să consume apă dintr-un foraj verificat ultima oară în urmă cu nouă ani, în condițiile în care legea prevede cu totul altceva.

Motivul invocat de primărie, de „instabilitate a presiunii”, nu pare să stea în picioare, mai ales că angajați ai hotelului Fenyo, aflat în imediata vecinătate a izvorului, ne-au precizat că hotelul folosește fără probleme apă din respectivul foraj.

Acestea fiind spuse, noi sperăm ca adevărata cauză să nu fie vreo contaminare a apei pe care au consumat-o deja mulți dintre ciucani, iar pentru a ne asigura că totul e în regulă, am solicitat deja un punct de vedere din partea DSP Harghita.

În orice caz, lipsa de interes și delăsarea din acest caz ar trebui să dea de gândit conducerii orașului.

Sursa foto – szekelyhon.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy