A központi parkban lévő ásványvízforrásról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nemrég Csíkszereda Városháza megnyitotta a nagyközönség előtt a város központi parkjában található forráshoz való hozzáférést, de nem sokkal később „műszaki felújításra” hivatkozva bezárta azt, a jelek szerint azonban egyetlen munkás sem dolgozik a helyszínen.

A 971/2023 kormányhatározat egyértelműen kimondja, hogy „A közkutak és források ellenőrzését a megyei közegészségügyi igazgatóságok végzik, legalább évente egyszer, a következő paraméterek betartásának ellenőrzése céljából: kólibaktériumok, E. Coli, enterococcusok, zavarosság, oxidálhatóság, ammónia, nitrátok, nitritek, növényvédő szerek… stb.”.

Megpróbáltunk a városházától elfogadható indokot szerezni a forrás bezárására, ami oly hasznos ezekben a perzselő napokban, és kaptunk egy választ, amelyből az alábbi pontokat idézzük:

„A kivitelezett fúrt kutat 2015 júliusa és decembere között a Harviz Rt laboratóriumaiban szakképzett személyzet ellenőrizte… melynek eredményeként mikrobiológiai szempontból a víz megfelelő”, és „a helyzet megoldása érdekében a központi parkban lévő víz mikrobiológiai elemzését kérte a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság”.

Ebből azt értjük, hogy Csíkszereda Városháza megengedte a város lakosságának, hogy egy kilenc évvel ezelőtt utoljára ellenőrzött fúrt kútból származó vizet fogyasszon, holott a törvény másként írja elő.

A városháza által felhozott indok, a „nyomásingadozás” nem tűnik megalapozottnak, különösen mivel a forrás közvetlen szomszédságában található Fenyő szálloda alkalmazottai elmondták, hogy a szálloda minden probléma nélkül használja a fúrt kút vizét.

Mindezek után reméljük, hogy a valódi ok nem annak a víznek a szennyezettsége, amelyet sok helybéli már elfogyasztott, és hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden rendben van, már kértünk egy álláspontot a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól.

Mindenesetre elgondolkodtató lehet a városvezetésnek az ügyben tanúsított érdektelensége és nemtörődömsége.

fotó – szekelyhon.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy