Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Dezamăgirile apropiaților lui Viktor Orban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ungaria a început de o bună bucată de vreme să pompeze bani pentru maghiarii din Transilvania, fără să se fi sinchisit vreodată să ceară un accept al statului român.

A finanțat astfel cluburi sportive, instituții bisericești, presă maghiară, construirea de grădinițe, case maghiare, stadioane, hoteluri, aeroporturi, centre turistice…etc., toate în scopul consolidării de facto a influenței statului vecin în această regiune a României și a fidelizării etnicilor maghiari, în detrimentul statului român.

Pe lângă aceste investiții, statul ungar s-a concentrat și pe crearea unei alternative la UDMR, prin înființarea Partidului Popular al Maghiarilor Transilvăneni din România, care ar fi trebuit să fie o adevărată portavoce a Ungariei în Parlamentul României. Printre reprezentanții de „marcă” ai formațiunii se numără și fostul europarlamentar FIDESZ, cunoscut românilor pentru faptul că este prezent an de an la prezidiul tuturor  edițiilor Taberei de Vară „Tusvanyos”, alături de premierul ungar, rostind discursuri care inflamează opinia publică din România și chiar din Europa.

Dar iată că și „lucrurile frumoase” ajung inevitabil la final: după ce Ungaria a finanțat în neștire toate proiectele posibile și imposibile în România, se pare că acum a ajuns la fundul sacului.

Printre beneficiarii „afectați” se numără și Tokes Laszlo,  al cărui proiect de suflet, „Centrele Democrația” (o rețea de birouri care se ocupă de intermedierea cetățeniei ungare pentru doritorii din țara noastră), a fost tăiat de la finanțare, iar angajații aruncați pe drumuri.

Interesant este că episcopul reformat nu a rămas dator guvernului ungar: a condamnat public retragerea finanțărilor, chiar în cadrul discursului rostit de Ziua Libertății Secuiești de la Târgu Mureș, mușcând astfel mâna care l-a hrănit încă din 1989. Și,  ca să pună capac la toate, Tokes s-a fotografiat și cu Docs David, oficial al partidului de extremă dreapta Patria Noastră din Ungaria, implicat în scandalul de anul trecut de la Sfântu Gheorghe, când se propunea spânzurarea unei jurnaliste din România prea liberale.

În condițiile în care Patria Noastră nu este deloc apropiată de FIDESZ, putem doar să ghicim cât de mare e supărarea…

D.E.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.