Dezincriminarea abuzului în serviciu ar putea bloca activitatea DNA

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 DNA CCRMiercuri, 15 iunie, va fi o zi mare pentru corupții din România. CCR va decide cu privire la abuzul în serviciu. Curtea Constituţională urmează să se pronunţe miercuri asupra excepţiei de neconstituţionalitate a articolului din Codul penal referitor la abuzul în serviciu, excepţie ridicată de fosta şefă DIICOT Alina Bica, care a fost trimisă în judecată într-un dosar de corupţie. Bica a reclamat că infracţiunea, care se pedepseşte cu 15 ani de închisoare, e definită prea vag în Codul Penal.

Este vorba despre articolul 297 din noul Cod Penal, acţiunea de abuz în serviciu fiind definită ca: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.”. Alina Bica a acuzat că prevederile sunt lipsite de claritatea necesară pentru ca un funcţionar public să-şi regleze comportamentul astfel încât să nu rişte sancţiuni penale. Demersul procuroarei la Curtea Constituţională, din martie 2016, a fost urmat de o avalanşă de solicitări similare.

Aproape 570 de persoane au fost condamnate pentru abuz în serviciu, din 2013 și până în prezent, a anunțat miercuri, 8 iunie, Direcția Națională Anticorupție (DNA), care precizează că, în total, în aceste dosare au fost trimiși în judecată 1.471 de inculpați în dosare ce au avut ca obiect și infracțiunea de abuz în serviciu. Datele statistice fac parte dintr-un răspuns privind jurisprudența DNA și a instanțelor judecătorești din perioada 2006-2016 referitoare la abuzul în serviciu, transmis la solicitarea CCR.  Conform DNA excepțiile de neconstituționalitate au fost supuse de-a lungul timpului, în mod repetat, controlului de constituționalitate cu privire la noțiunile de vătămare a drepturilor sau intereselor legitime, îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și folos necuvenit, care au fost considerate constituționale.

42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își poate lua adio de la acești bani, funcționarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetățenii.”, a spus Laura Codruța Kovesi

Laura Codruţa Kovesi a avut o serie de poziţii publice prin care avertizează că dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca activitatea DNA.

Opinăm că în cazul în care CCR admite excepția Alinei Bica, aceasta nu va fi decât o înfrângere a celor care vor ca justiția și dreptatea să-și găsească locul și în țara asta, adică a majorității dintre noi, care ne dorim o țară curată, cât mai lipsită de hoție. Sute de inculpaţi, printre care nume grele, precum Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu sau Cristian Popescu Piedone și mulți alții, poate chiar și cei trimiși în judecată din Harghita pentru astfel de fapte: Borboly Csaba, Raduly Robert, Szoke Domokos etc. ar scăpa de acuzaţiile de corupţie, iar procesele penale ar fi închise dacă CCR va dezincrimina abuzul în serviciu.

Sperăm ca decizia CCR să fie în interesul cetățeanului și, mai ales, să respecte principiile justiției caci altfel nimeni și nimic nu ar mai putea opri corupția care a sufocat Harghita.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy