Dezvoltări ecologice de amploare în regiunea Hășmașul Mare
Articol disponibil în: Română
Dezvoltările turistice durabile, accesibilitatea drumurilor județene și dezvoltarea localităților prin redistribuirea impozitului au fost temele centrale ale ședinței lunare a Consiliului Județean Harghita, care a avut loc miercuri, 21 august, pe Poiana Tarcăului. Consiliul Județean Harghita a organizat de această dată ședința pe Poiana Tarcăului, având în vedere lucrările de pe drumul județean 127B și proiectele de amploare aflate în desfășurare ale Asociației de Dezvoltare Hășmașul Mare.
La eveniment au participat, pe lângă membrii consiliului, Bernád Bernadett, directorul Asociației de Dezvoltare Hășmașul Mare, viceprimarul din Sândominic, Alber Alfonz Pál, primarul comunei Lunca de Jos, Gergely Károly, precum și reprezentanți ai composesoratelor din Sândominic, Dănești și Tomești.
În timpul ședinței consiliului, Compania Întreținere Drumuri Harghita a continuat lucrările pe drumul județean 127B, unde se construiește un drum pietruit bine întreținut. Acesta poate reprezenta baza pentru dezvoltarea turistică durabilă pe care și-au propus-o membri Asociației de Dezvoltare Hășmașul Mare și părțile interesate.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat în cadrul ședinței că obiectivul este păstrarea valorilor naturale ale regiunii și realizarea unor dezvoltări durabile.
– Localitățile implicate, proprietarii de păduri și animale, autoritățile de specialitate, precum și furnizorii de servicii turistice își cunosc obiectivele proprii. Scopul Consiliului Județean Harghita și al asociației este să apropie aceste interese individuale. Urmărim un efect sinergic bazat pe o viziune comună. Deși există procese în desfășurare cu județul Neamț în cazul Cheilor Bicazului, colaborarea în acest sens este bună între cele două județe. Pe turiști nu îi interesează unde se află granița județeană, ci dacă zona în care se află este sigură, bine amenajată și bogată în experiențe și servicii – a detaliat Borboly Csaba.
Bernád Bernadett, directorul Asociației de Dezvoltare Hășmașul Mare, a subliniat că accesibilitatea drumului județean 127B, care leagă Sândominic de Lunca de Jos, reprezintă baza planurilor comune. Ea a menționat că se lucrează la mai multe proiecte simultan, fiind în curs de elaborare un masterplan și a fost creat un traseu tematic. În prezent, se lucrează la proiectele pentru pistele de biciclete și traseele turistice care leagă cele două localități, care ar urma să fie implementate prin intermediul unei finanțări obținute de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru. De-a lungul drumurilor vor fi amenajate cabine panoramice, puncte de belvedere, locuri de odihnă pentru bicicliști și surse de apă amenajate.
De asemenea, Consiliul Județean Harghita a aprobat un proiect pentru serviciul public salvamont, prin care au fost transferate două garaje pentru baza salvamont din Bălan.
Fekete Örs șeful serviciului, a declarat că în această regiune este necesară o prezență sporită din partea echipei, deoarece au loc numeroase accidente în zona Pietrei Singuratice.
– Echipa din Bălan are deja o bază bine echipată, cu utilaje și vehicule. Aici, la fel ca și în Ghimeș, lucrează voluntari. În județul Harghita activează peste 150 de voluntari, ceea mar mare grup de voluntari salvamontiști în toată țară – a detaliat Fekete Örs.
- informații și foto furnizate ce Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita