Domnule Borboly Csaba, când aveți probleme cu ”tălmăcitul”… nu mai dați vina pe jurnaliștii români

0

Articol disponibil în: Magyar Română

”Am dorit ca jurnaliștilor nevorbitori de limbă maghiară prezenți la eveniment să le tălmăcim spusele domnului comisar prin interpret, iar întrebările adresate de jurnaliștii români să fie transmise oficialului european în limba engleză prin intermediul unui interpret. Din păcate niciunul dintre cei 14 interpreți autorizați pentru traduceri din limba maghiară în limba română nu a răspuns solicitării noastre, mai mulți dintre ei invocând faptul că în paginile de socializare sau în mod informal corespondentul Agerpres din județul Harghita, Gina Ștefan critică în mod repetat cunoștințele lor de limba română, din care motiv nu doresc să traducă spusele politicienilor de rang înalt în cadrul unor conferințe de presă care prezintă un interes ridicat. Alții nu au putut răspunde solicitării noastre datorită faptului că au fost antrenați în alte programe.” a declarat Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, nemulțumit de atitudinea presei din Harghita la conferința cu comisarul european Tibor Navracsics

Domnule Borboly Csaba, în primul rând ar trebui să înțelegeți că în afară de presa de limbă maghiară care este la picioarele liderilor politici maghiari, în România mai este și presă de limba română care este umilită până dincolo de limite în Harghita.
Îmi amintesc cum am fost la o ședință de consiliu local la Gheorgheni, nu mi-au oferit traducător și la final cu mult tupeu am fost întrebat în română dacă am vreo neclaritate din ce s-a discutat la ședință în maghiară, ca sa mi se dea lămuriri în condițiile în care eu nu am înțeles nici un cuvânt din ce se discutase. Așa fac politicienii maghiari cu presa română în România și apoi sunteți supărați că sunteți criticați. 

Domnule Borboly Csaba, știți că sunteți respectat de publicația noastră și vă promovăm gratuit toate realizările și activitățile dar, acum greșiți. Criticele colegei Gina Ștefan de la Agerpres sunt 1% din bătaia de joc la care suntem supuși noi jurnaliști vorbitori de limba română în Harghita și dumneavoastră știți acest adevăr. 

Domnule Borboly Csaba, știți ca politicul din Harghita face tot posibilul să țină maghiarii departe de limba română ca sa-i poată manipula electoral. Știți toate aceste lucruri pentru că sunteți unul dintre cei mai inteligenți politicieni maghiari din România. Știți că ceea ce colega noastră critică este mult prea puțin față de ce se întâmplă. 

Domnule Borboly Csaba, știți că prin multe instituții din Harghita răspund la telefoane oameni care nu înțeleg româna, știți că la liceele cu predare în limba română de fapt elevii nu știu să vorbească în românește, știți toate aceste situații din Harghita și știți că aveți o mare problemă în Harghita cu comunicarea în limba română. Deci, sigur știți că orice critică în acest sens este bine întemeiată. 

Domnule Borboly Csaba, nu vă mai luați după colegii dumneavoastră UDMR-iști și nu mai provocați presa română să vă arate adevărul. Rămâneți politicianul echilibrat, diplomat și inteligent pe care îl cunoaștem noi. Nu vă schimbați și dumneavoastră ca alți colegi politicieni maghiari. 

Domnule Borboly Csaba, știți la fel ca și mine că prin criticile aduse de dumneavoastră colegei Gina Ștefan de la Agerpres, riscă să își piardă locul de muncă sau sa aibă probleme. Ce nu știți nici dumneavoastră nici Gina Ștefan pentru ca nu am vorbit cu ea, sau alt jurnalist român din Harghita este că primul jurnalist din Harghita care va pierde locul de muncă pentru că a supărat un  politician maghiar va primi din partea noastră o oferta de loc de munca la ziarharghita.ro și să vedeți atunci cum arată un jurnalist român în Harghita care va lucra la un ziar unde poate scrie orice vrea și să critice pe cine vrea, desigur cu argumente și pe fapte adevărate. 

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy