Borboly Csaba úr, mikor gondja van a tolmácsolással… ne a román újságírókat hibáztassa

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 „A megjelent magyarul nem értő újságírók számára román tolmács útján kívántuk közvetíteni a biztos úr mondandóját, a biztos úrnak pedig angol tolmács útján kívántuk gyorsan és hatékonyan eljuttatni a román újságírók kérdéseit. Sajnálatos módon a magyarról románra fordítást megyénk 14 megkeresett hivatalos fordítója közül egy sem vállalta, ugyanis többen arra hivatkoztak, hogy az Agerpres Hargita megyei tudósítója, Gina Ștefan a közösségi médiában vagy informálisan rendszeresen kritizálja, lesajnálja román nyelvtudásukat, ezért nem vállalják egy ilyen magas rangú politikusnak a nagy közfigyelemben részesülő sajtótájékoztatóján elhangzottak magyarról románra fordítását. Mások egyéb programon való részvételre hivatkoztak, amelyet már nem tudtak lemondani”, mondta Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba úr, elsősorban meg kellene értenie, hogy a magyar politikusok lábánál heverő magyar sajtón kívül Romániában román nyelvű sajtó is van, amelyet a végletekig megaláznak Hargita megyében. Emlékszem egy önkormányzati ülésen voltam Gyergyószentmiklóson, ahol nem biztosítottak tolmácsot nekem, és a végén orcátlanul román nyelven megkérdezték, hogy van valami a magyar nyelven elhangzottakkal kapcsolatban, ami nem világos, mert szívesen felvilágosítnak, holott én egy szót sem értettem az egész ülésből. Így tesznek a magyar politikusok a román nyelvű sajtóval, aztán haragszanak, hogy kritizálják őket.

Borboly Csaba úr, tudja, hogy kiadványunk tiszteli önt és ingyen népszerűsítjük megvalósításait és tevékenységét, de most téved. Gina Ștefan Agerpres kollégánk kritizálása 1%-a annak a kicsúfolásnak, amelynek mi Hargita megyei román nyelvű újságírók ki vagyunk téve és ön tudja ezt az igazságot.

Borboly Csaba úr, tudja, hogy a Hargita megyei politikum mindent megtesz, hogy távol tartsa a magyarokat a román nyelvtől, hogy szavazati szempontból manipulálhassa őket. Mindez tudja, mert egyike a legintelligensebb romániai magyar politikusoknak. Tudja, hogy kolléganőnk kritikája nagyon kevés ahhoz viszonyítva, ami történik.

Borboly Csaba úr, tudja, hogy sok Hargita megyei intézményben románul nem tudó emberek válaszolnak a telefonban, tudja, hogy a román tannyelvű középiskolákban a diákok tulajdonképpen nem tudnak románul, ismeri ezt a Hargita megyei helyzetet, tudja, hogy nagy gondok vannak a román nyelvű kommunikációval Hargita megyében. Tehát tudja, hogy minden ilyen irányú kritika megalapozott.

Borboly Csaba úr, ne menjen az RMDSZ-es kollégái után és ne provokálja a román sajtót. Maradjon az a kiegyensúlyozott, diplomata és intelligens politikus, akinek mi megismertük. Ne változzon meg ön is, mint magyar politikuskollégái.

Borboly Csaba úr, hozzám hasonlóan ön is nagyon jól tudja, hogy Gina Ștefan Agerpres kollégánk személyével szemben felhozott kritikájával veszélyezteti ennek állását, vagy gondokat okoz neki. Amit ön nem tud, és Gina Ștefan sem, mert nem beszéltünk erről vele, az az, hogy amelyik Hargita megyei román újságíró elsőként elveszíti munkahelyét, mert felbosszantott egy magyar politikust, annak munkahelyet biztosítunk a ziarharghita.ro-nál, és akkor lássák meg, hogy milyen egy Hargita megyei román újságíró, aki szabadon írhat és kritizálhat akit akar, természetesen valódi tettek és érvek alapján.

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy