ISU Harghita: Două incendii auto, într-o singură zi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Două autoturisme au luat foc, ieri, în municipiile Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, cel mai probabil din cauza producerii unui scurtcircuit electric, în ambele cazuri.

Primul incendiu a fost anunțat, ieri dimineață, la ora 09:19, în municipiul reședință de județ, pe strada Szek. În scurt timp, autoturismul a fost cuprins de flăcări, iar când au ajuns pompierii ardea generalizat. Din fericire, conducătorul auto a reușit să iasă la timp din mașină, însă autoturismul a ars în totalitate. La fața locului au intervenit  pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Cel de-al doilea s-a produs seara trecută, puțin după ora 22, pe strada Vizigoților, în municipiul Odorheiu Secuiesc. La fața locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că incendiul se manifesta în partea din față a autovehiculului, sub capotă la instalația electrică, compartimentul motor și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întregul autoturism.

Pentru a preveni astfel de evenimente, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

verificaţi instalaţia electrică;

nu faceți improvizații la instalația electrică;

asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Totodată, în cursul zilei de ieri, 3 mai a.c., pompierii au intervenit la o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în municipiul Odorheiu Secuiesc, în sprijinul unui echipaj SAJ, iar paramedicii SMURD au asistat 8 persoane, dintre care 2 victime rănite în urma unor accidente rutiere, produse pe D.E.578, în localitățile Sărmaș și Toplița.

Un eveniment rutier soldat cu victime a avut loc noaptea trecută, în municipiul Toplița, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat la un accident rutier produs pe D.E.578, km 171+250m. În urma incidentului au rezultat două victime, dintre care una încarcerată. Pompierii au extras victima dintre fiarele contorsionate ale autovehiculului. Cele două persoane au fost evaluate și asistate medical, acestea fiind ulterior transportate la spital.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni au acționat în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin desfășurarea activităților specifice în zona de frontieră.

Având în vedere faptul că astăzi, 4 mai  a.c., între orele 12.00 – 21.00, județul Harghita se află sub incidența atenționării meteorologice – Cod galben, ce vizează, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, ”perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp”, recomandăm cetățenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

 Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore sau prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                                  

ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy