DSP Harghita: Gripa aviară – Măsuri generale pentru populaţie
Articol disponibil în: Magyar Română
În contextul pericolului infectării cu virusul gripei aviare, DSP Harghita transmite un comunicat de interes public:
MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAŢIE
- Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar.
- Nu manipulaţi păsări moarte.
- Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati săse joace cu păsări moarte sau bolnave.
- Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
- Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
- Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar şi autorităţilor veterinare.
CUM PREPARAŢI HRANA
- Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.
- Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate.
- Spălaţi–vă pe mâini înainte, între si după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
- Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.
- Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.
- Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
- Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
- După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.