Dupa GREXIT, acum GRENTER

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Aflata in calea valului de imigranti catre Europa, Grecia a devenit principala poarta de intrare (GRENTER) a acestora in drumul lor catre tarile europene si apare tot mai des in prim-planul mass-mediei internationale dar si a liderilor europeni.migratie

Conform afirmatiilor facute in 28.02.2016 de ministrul pentru migratie elen Yannis Mouzalas, Grecia se teme ca numarul de refugiati blocati pe teritoriul sau ar putea ajunge la 70.000 din cauza noilor cote impuse de tarile din Balcani. Situatia ar putea sa se agraveze, deoarece Slovenia, Croatia, Serbia si Macedonia au anuntat ca vor limita la 580 pe zi numarul de refugiati pe care ii vor lasa sa treaca spre nordul Europei.

Cancelarul austriac, Werner Faymann, a acuzat Grecia ca se comporta „ca o agentie de voiaj”, permitand trecerea libera a refugiatilor spre vestul Europei: „Nu mai inteleg politica grecilor. Anul trecut Grecia a primit 11.000 de cereri de azil, iar noi 90.000. Acest lucru nu trebuie sa se repete.”

Ceva mai ingaduitoare in fata acestei probleme care va adanci criza Greciei, Angela Merkel a tinut sa puncteze ca nu poate lasa Grecia sa se prabuseasca in haos in fata fluxului migrator: „Puteti crede ca am luptat pana in ultimul moment pentru ca Grecia sa ramana in zona euro, pentru ca un an mai tarziu sa o lasam sa se prabuseasca in haos?”

Pentru a-si sustine cancelarul, ministrul de externe german, Thomas de Maiziere, a solicitat statelor nordafricane sa ajute la accelerarea procesului de repatriere a refugiatilor catre state pe care Germania le considera sigure.

Premierul ungar Viktor Orban a solicitat consolidarea masurilor de securizare a granitelor Ungariei si a reiterat ca ministrii apararii si afacerilor interne ungari au primit dispozitii pentru pregatireaconstructiei liniei de aparare de-a lungul granitei cu Romania. Viktor Orban a opinat ca migratia in Europa poate fi stopata, dar problema este ca blocului comunitar ii lipseste vointa de a se proteja singur.

In fata divergentelor dintre liderii europeni pe subiectul gestionarii fluxului de migranti, Papa Francisc le-a cerut sa gaseasca un raspuns unanim si sa-si repartizeze cat mai echitabil sarcinile.

Alexandru Kosa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy