Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, amendată pentru amenajarea unui cimitir mănăstiresc fără autorizaţie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Primăria Miercurea-Ciuc va amenda Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei pentru că a început amenajarea, pe un teren propriu, a unui cimitir pentru măicuţe şi preoţi, fără să deţină autorizaţie de construcţie, însă reprezentanţii Episcopiei dau asigurări că se fac demersuri pentru intrarea în legalitate, informează Agerpres.

sursa foto: Informația Harghitei

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei deţine un teren la marginea oraşului, iar anul trecut a depus o cerere pentru eliberarea unui certificat de urbanism, prin care se solicită construirea unui cimitir, cu o capelă, pentru măicuţe şi preoţi.

Întrucât terenul se află în extravilan, pe certificatul de urbanism s-a specificat faptul că este nevoie de întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru a introduce parcela respectivă în intravilan, astfel încât să fie emisă autorizaţia de construcţie.

Episcopia Ortodoxă a început, între timp, amenajarea cimitirului, iar subiectul a fost adus în atenţia publică de presa locală de limba maghiară şi a stârnit numeroase reacţii negative pe reţelele sociale.

Viceprimarul Bors Bela a precizat că, în urma semnalelor primite, s-a verificat situaţia la faţa locului şi s-a constatat că pe o fundaţie de beton s-au amplasat mai multe cruci de marmură, iar întrucât lucrarea nu a fost autorizată, s-a întocmit un proces verbal prin care Episcopia Ortodoxă va fi amendată şi se vor stabili paşii care trebuie urmaţi.

Bors Bela a remarcat buna colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi şi-a exprimat convingerea că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

Municipiul Miercurea-Ciuc a constatat că pe un teren aparţinând Episcopiei Ortodoxe a Covasei şi Harghitei este în curs o construcţie de cimitir monahal, la care Episcopia Ortodoxă nu deţine autorizaţie de construcţie. Constatând acest fapt, am luat măsurile legale, pentru a întocmi un proces verbal Episcopiei (…) bineînţeles, acest proces verbal va conţine şi o amendă, pentru că aşa prevede legea. Vreau să subliniez că municipiul Miercurea-Ciuc are o relaţie de parteneriat cu toate instituţiile oraşului, şi cu Episcopia Ortodoxă, şi sunt sigur că vom găsi modalităţile pentru a rezolva această situaţie neplăcută”, a spus Bors Bela.

La rândul său, părintele Bijec Eugen Teodor, consilier administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, a precizat că instituţia face toate demersurile pentru intrarea în legalitate, în fapt fiind vorba despre un proiect de cimitir, întrucât nu este nimeni înmormântat acolo şi a dat asigurări că acest cimitir nu trebuie să îngrijoreze.

Este un proiect, de fapt, pentru că nu este nimeni înmormântat în acest moment acolo. Obştea de monahii (de măicuţe – n.red.) de la Centrul Eparhial numără 22 de monahii şi, cu preoţii care sunt luaţi în calcul pentru slujire, s-au ridicat, undeva, la 28 de cruci acolo. Repet şi insist pe ideea că nu este înmormântat nimeni acolo şi pentru faptul acesta vorbim despre un proiect de cimitir. Pentru că vorbim de un proiect, suntem în faza de pregătire a documentaţiei la Primăria Miercurea-Ciuc. De aceea, documentaţia nu o avem, deocamdată, dar suntem într-un demers de soluţionare şi ţinem neapărat să intrăm în legalitate. Biserica merge pe ideea aceasta a unei colaborări cu primăria şi salutăm pe această cale buna colaborare pe care o avem cu Primăria Miercurea-Ciuc. Biserica este un factor de pace şi cred că acest proiect de cimitir nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, pentru că avem o datorie morală pentru vieţuitorii sfintelor mănăstiri, ca acolo unde ei au trăit şi şi-au desfăşurat activitatea să aibă dreptul să fie şi înmormântaţi când vor pleca din lumea aceasta„, a declarat părintele Bijec.

Acesta a explicat că la Miercurea-Ciuc nu există un cimitir mănăstiresc, unde să fie înmormântate călugăriţele de la mănăstirea „Sf Ierarh Nicolae”, care funcţionează în cadrul Centrului Eparhial şi preoţii slujitori la catedrala episcopală.

Consilierul administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a mai precizat că s-a dorit înfiinţarea acestui cimitir în baza statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, recunoscut de către stat, şi a regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy