Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

FCRCHM acuză discriminare instituţională în privinţa repartizării inechitabile către comunităţile româneşti a sumelor alocate de CJ Harghita

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă, într-o postare pe o reţea de socializare, „discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă” de către consiliul judeţean a fondurilor către comunităţile româneşti din Harghita.

Conform Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM),  sumele propuse spre alocare localităţilor româneşti din nordul judeţului sunt mult mai mici decât cele propuse pentru localităţile maghiare, subliniind că repartizarea sumelor pe criteriu etnic este o metodă inacceptabilă.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă a fondurilor către comunităţile româneşti din Harghita. Localităţile româneşti din nordul judeţului Harghita nu au primit, joi, îndelung aşteptatele fonduri pentru dezvoltare. Reprezentanţii partidelor aflate la guvernare nu au ajuns la consens în cadrul Consiliului Judeţean Harghita în privinţa repartizării sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs pentru zona de nord a judeţului. Întrucât s-a propus spre alocare comunelor Sărmaş, Gălăuţaş, Corbu, Bilbor şi municipiului Topliţa în total 1,023 de milioane de lei deşi însumează 24.668 de locuitori (27.668 de locuitori cu tot cu Tulgheş), în timp ce altor localităţi din Bazinul Gheorgheni, precum comuna Remetea, cu o populaţie de 6.165 de locuitori a primit un milion de lei, aproape dublu faţă de municipiul Topliţa (513.000 de lei) care numără 13.929 de locuitori; comuna Ciumani, cu 4.328 de locuitori, care a primit 900.000 de lei, oraşul Borsec, cu o populaţie de 2.585 de locuitori, căruia i s-a repartizat suma de 800.000 de lei sau comuna Ditrău – 5.483 de locuitori – căreia i s-au alocat 700.000 de lei. Sunt necesare fonduri pentru dezvoltarea acestor localităţi, iar repartizarea sumelor pe criteriu etnic reprezintă o metodă inacceptabilă!”, se  precizează în postarea de pe Facebook a FCRCHM.

Consilierul judeţean PNL, Teodor Dobrean, a explicat, pentru AGERPRES, că grupurile PSD şi PNL din Consiliul Judeţean nu au fost invitate la discuţii de către fracţiunea UDMR din zona Gheorgheni pentru distribuirea acestor sume, iar propunerile pentru alocarea de fonduri făcute în şedinţa ordinară de joi, 13 octombrie, au fost mult mai mici decât cele convenite la începutul anului, la discuţiile pentru întocmirea bugetului.

El a arătat că pentru municipiul Topliţa s-a convenit alocarea sumei de un milion de lei, dar propunerea făcută de grupul UDMR a fost de jumătate din aceşti bani, iar pentru unele comune cu populaţie preponderent românească s-a propus doar o treime din suma convenită.

Anul acesta disproporţia este foarte mare între fondurile alocate unor comune din Bazinul Gheorgheniului, cu populaţie preponderent maghiară, precum Remetea- 1 milion de lei, Ditrău- 700.000 lei, Joseni- 900.000, Ciumani- 900.000. Adică, localităţile noastre aveau o valoare mult mai mica faţă de ceea ce aveau localităţile cu populaţie majoritar maghiară„, amenționat Teodor Dobrean.

Ţinând cont de această situaţie, consilierii PNL şi PSD au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor prin care se distribuiau bani localităţilor din Bazinul Gheorgheni, inclusiv celor cu populaţie maghiară, aceastea urmând să fie puse în dezbatere la o viitoare şedinţă extraordinară de CJ.

„S-a decis scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre care vizau localităţile din Bazinul Gheorgheni-Topliţa, inclusiv cele maghiare, pentru a se redistribui sumele, astfel încât localităţile româneşti să primească sumele cuvenite.”, a precizat consilierul liberal.

El a ţinut să puncteze că, la începutul anului, sumele se împart pe cele trei zone, Ciuc, Odorhei, respectiv Gheorgheni, iar fracţiunile politice din zonele respectiv trebuie să discute împreună cu majoritatea UDMR împărţirea banilor, lucru care, în zona Gheorgheni nu s-a discutat.

Deci, distribuirea pe Bazinul Gheorgheni nu s-a discutat, liderii UDMR ai zonei Gheorgheni venind cu aceste propuneri unilateral, fără să consulte şi primarii localităţilor româneşti şi reprezentanţii în Consiliul Judeţean ai comunităţii româneşti.(…) Ne-am trezit cu sumele acestea pur şi simplu, lucru cu care nu am fost de acord de la bun început şi am făcut tot posibilul ca aceste sume să se dezbată într-un mod corect. Sperăm, încă o dată, ca până la următoarea şedinţă să se găsească consens, pentru ca sumele să fie corect distribuite. Consider că e o criză generată de către atitudinea grupului UDMR din zona Gheorgheni, care nu a consultat şi celelate partide politice din zona de Nord la distribuirea sumelor aflate la dispoziţia Consiliului Judeţean. Şi consider că este o problemă cu distribuirea sumelor din pixul unor lideri politici, lucru cu care nu suntem de acord pentru că, prin acest mod de distribuire, comunitatea românească este discriminată şi privată de nişte sume care i se cuvin în mod normal, pentru a derula investiţii, pentru a se dezvolta.”, a arătat Teodor Dobreanu.

El a mai ţinut să puncteze că militează pentru o dezvoltare echilibrată a judeţului şi nu pentru una pe criterii etnice, pentru că, prin lipsa de investiţii, zona de nord a judeţului, locuită preponderent de români, este supusă la subdezvoltare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.