Festivalul Internațional de Jazz de la Miercurea Ciuc – programul și prezentarea formațiilor

0

Articol disponibil în: Română

Joi, 27, iulie, începe la Miercurea Ciuc Festivalul Internațional de Jazz, Csíki Jazz.

Programul detailat al festivalului, precum și toate informațiile legate de eveniment se găsesc pa pagina web www.jazzfestival.ro și pe pagina Facebook Csíki Jazz.

Bilete se pot cumpăra de pe www.bilete.ro, iar înainte de festival la fața locului, în cetatea Mikó. Pentru copii sub 13 ani intrarea este liberă, elevii și pensionarii beneficiază de reducere semnificativă la biletele procurate la fața locului.

Festivalul Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc

Csíki Jazz

Program

Joi, 27 iulie 2023, 18:00 /Kulissza

SZAKÁCS ERIKA QUARTET – SEC

Invitat surpriză

Jam session – ANT

Vineri, 28 iulie 2023, 18:00 /Cetatea Mikó

BOHÉM Trió – HU

Immortal ONION – PL

Nils Petter MOLVAER – NO

Jam session – ANT

Sâmbătă, 29 iulie 2023, 17:30 / Kulissza

FLORIAN LUNGU „Moșu” – Jazz TALK – RO

Sâmbătă, 29 iulie 2023, 18:00/ Cetatea Mikó

Anamaria GALEA Trio – RO

Mario BAKUNA & Edmundo CARNEIA – BR

KÉKNYÚL – HU, USA

Jam session – ANT

Duminică, 30 iulie 2023, 18:00 / Cetatea Mikó

LUIZA ZAN Quintet – RO

COTTON CLUB SINGERS – HU

DÉS LÁSZLÓ & Random Trip – HU

Jam session – ANT

Luni, 31 iulie 2023, 18:00 / Kulissza

Întâlnire cu DÉS LÁSZLÓ – HU

VIBE CHANGERS – HU

Despre formații:

SZAKÁCS ERIKA QUARTET

Este o tânără formație din Ciuc, alcătuită în mare parte din voluntari ai festivalului de jazz și o tânără cântăreață cu o voce minunată. Până acum nu au avut ocazia să cânte la festivalul de jazz, dar au participat la concursuri de talente și la evenimente mai mici. Sperăm că această oportunitate le va deschide porțile și că vor fi invitați să concerteze și la alte festivaluri. Componența formației: Szakács Erika – voce, Ioni Edi – pian, Iacob-Csiszér Dávid – chitară, Keresztes Zsolt – tobe.

BOHÉM TRIÓ

Bohém Trió este, de fapt, o formație mai mică a celebrului Bohém Ragtime Jazz Band, care a mai cântat la festival acum peste zece ani. Ei interpretează jazz tradițional magic care ne transportă în barurile de jazz din New Orleans din anii ’20, dezvăluind rădăcinile muzicii jazz. Membrii formației: Mátrai Zoltán – clarinet, saxofoane, flaut, voce, Ittzés Tamás – pian, voce, Falusi Alfréd – tobe.

IMMORTAL ONION

Formația de jazz din Polonia a făcut recent o senzație în industria muzicală și deja sunt prezenți la cele mai faimoase festivaluri, datorită talentului lor remarcabil în rândul tinerilor muzicieni.

Ei sunt inspirați de artiști precum Esbjörn Svensson, Uehara Hiromi și Tigran Hamasyan. Categorisirea muzicii lor este destul de provocatoare, deoarece muzicienii nu se tem să se inspire dintr-o varietate de genuri muzicale. Melodiile lor au influențe de jazz, muzică de film, minimalism, fuziune, muzică electronică și chiar metal progresiv. Deși stilurile pe care le abordează sunt diferite, au reușit să creeze un limbaj muzical propriu și recunoscut.

Componența formației: Wojtek Warmijak – tobe, Ziemowit Klimek – contrabas și bas electric, Tomir Śpiołek – pian și pian electric, Michał Jan Ciesielski – saxofon.

NILS PETTER MOLVÆR Group

Una dintre cele mai mari atracții ale festivalului este norvegianul Nils Petter Molvær, o personalitate remarcabilă a școlii de jazz norvegiene, un pionier al jazzului electronic. Un fel de mașinărie umană de groove și sunet, care începe încet, cu o greutate scandinavă, și construiește în forță. Sunetul său este un amestec unic de jazz, muzică electronică și ambient, care explorează limitele posibile ale trompetei și muzicii electronice. Norvegianul va fi însoțit de trei muzicieni excepționali, cântând piesele lor cele mai recente. Componența formației: Nils Petter Molvær – trompetă, Johan Lindstrøm – chitară, Jo Berger Myhre – chitară bas, Erland Dahlen – tobe.

Mario BAKUNA & Edmundo CARNEIRO

Duo-ul brazilian a intrat în atenția festivalului de jazz în 2022, iar organizatorii, după ce au ascultat muzica lor, au știut imediat că îi vor invita anul acesta. Mario Bakuna, cu vocea sa distinctiv braziliană, este compozitor, aranjor, cântăreț și chitarist brazilian, absolvent al Universității Libere din São Paulo, și a studiat cu muzicieni precum Olmir Stocker, Roberto Sion și Roberto Bomilcar (pianist care a cântat alături de Frank Sinatra într-o vizită în Brazilia). În revista engleză Songlines li se descrie recent astfel: „Mario Bakuna cântă la chitară cu o fluiditate virtuoză – controlat și precis pe tastatură, iar florile sunt plasate perfect. Vocea lui are o textură similară unui țesătura densă”.

Edmundo Carneiro s-a născut în Macaubal, un mic oraș din nordul statului São Paulo, unde a început să cânte la instrumentele de percuție încă din copilărie. În timp ce colegii săi se jucau fotbal, el se interesa de discurile de vinil și a început să învețe percuția într-o formație numită Fanfarra. La vârsta de 14 ani, familia sa s-a mutat în Campinas, unde s-a alăturat formației școlare și s-a îndrăgostit de muzica lui Jobim. A realizat repede că, dincolo de sunetul instrumentelor de percuție, căuta de fapt originea sa afro-descendentă. Se așteaptă un adevărat jazz brazilian la concertul lor.

KÉKNYÚL

Kéknyúl Hammond Band este o formație specială: joacă un jazz-funk-blues cu organ unic în Ungaria. Stilul formației este ușor de recunoscut datorită vocii inconfundabile a actorului și cântărețului american Andrew Hefler și sunetului caracteristic al orgii Hammond. Pe lângă rolul de lider, el cântă și basul pe orga Hammond, în timp ce bateria, chitara și o impresionantă secțiune de suflători interpretează compozițiile lor originale. Formația concertează lunar în Budapesta și este foarte apreciată la festivalurile de vară din întreaga Europă.

Componența formației: Andrew Hefler – voce, Premecz Mátyás – orgă Hammond, Jász András – saxofon alto, Kováts Gergő – saxofon bariton, Puskás Csaba – trompetă, Csókás Zsolt – chitară, Matus Péter – bas, Badics Márk – tobe.

LUIZA ZAN QUINTET

Formația înființată în 2022 va prezenta la festivalul de jazz noul lor album intitulat „In My Village”, o compoziție muzicală narativă, însoțită de versuri literare, care descrie detaliat peisajul satului în care Luiza și-a petrecut timpul în timpul izbucnirii pandemiei. Compozițiile sunt semnate de Luiza Zan și sunt orchestrate împreună cu Vlad Briciu, un tânăr și extrem de talentat pianist, care face parte din formație. Alți membri ai formației sunt: Dimitrie Cristian Milea – chitară bas, Răzvan Florescu – vibrafon, Philip Goron – percuție, Anthony Gutierrez – tobe.

COTTON CLUB SINGERS

Cotton Club Singers, care vor concerta pentru prima dată în Transilvania și în România ca invitați la Ciuc Jazz, a fost înființat în 1995. Este cel mai popular grup vocal din Ungaria, inițial au interpretat coveruri de la Manhattan Transfer, apoi și-au extins treptat repertoriul, au lansat mai multe albume și au devenit invitați la emisiuni de televiziune și festivaluri de muzică. În 2009, organizatorii festivalului au vrut să-i invite pentru prima dată când au început evenimentul, dar formația părea că se va destrăma în acel an, au făcut o pauză de câțiva ani după mulți ani de concerte comune, iar fiecare a început o carieră solo. Dar acum echipa este din nou împreună și în sfârșit îi putem aduce aici, deoarece, incredibil, nu au mai concertat niciodată împreună, nici în România, nici în Transilvania.

Componența curentă a formației, pe care o vom vedea la Ciuc în acest an: Kozma Orsi, Szűcs Gabriella, Fehér Gábor, László Boldizsár.

DÉS LÁSZLÓ & RANDOM TRIP

Formația Random Trip este deja oaspete obișnuit al Festivalului de Jazz de la Ciuc și al orașului Ciuc. Ei ne surprind mereu cu noi artiști și experiențe muzicale de neuitat. Concertul din acest an va fi special, deoarece, după mulți ani de planificări, în sfârșit vom avea ocazia să-l avem aici pe celebrul Dés László!

Dés László este un artist interpret, compozitor, și un muzician de jazz din Ungaria, laureat al premiilor Kossuth și Liszt Ferenc. În afară de formațiile sale, lucrează și ca textier și compozitor, a scris coloane sonore pentru mai multe filme ungurești (de exemplu: „Nici o urmă”, „Priviri”, „O zi întreagă”, „Dragoste la prima vedere”, „Dragoste la a doua vedere”, „Tigrii de sticlă”, „Nu murim niciodată”, „Ministrul se rătăcește”, „Pirații”). A compus și pentru musicaluri („Undeva în Europa”, „Cartea Junglei”, „Nu murim niciodată”, „Băieții de pe strada Paul”), iar formația Jazz + Az a fost creată și condusă de el.

În 2003, a fondat o nouă formație numită Dés Sextet, unde a cântat saxofon. Un an mai târziu, a fost ales președinte al Asociației Muzicienilor de Jazz din Ungaria.

De-a lungul carierei sale, a colaborat cu textieri precum Nemes István, Geszti Péter, Bereményi Géza, Bródy János, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Müller Péter Sziámi, cu actori precum Udvaros Dorottya, Básti Juli, Fehér Gábor, László Boldizsár, cu cântărețe precum Szulák Andrea, Váczi Eszter, Szűcs Judith, Katona Klári, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Cserháti Zsuzsa, și cu muzicieni precum Demjén Ferenc, Presser Gábor și Somló Tamás.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy