Frontiera comună româno-ungară, cea mai aglomerată în perioada Sărbătorilor Pascale şi minivacanţei de 1 Mai

0

Articol disponibil în: Română

În urma măsurilor dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră, traficul călătorilor prin punctele de trecere ale frontierei, în perioada Sărbătorilor Pascale şi minivacanţei de 1 Mai, s-a desfăşurat fluent şi nu au fost înregistrate blocaje. Frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, înregistrându-se o creştere cu 29% faţă de o perioadă asemănătoare din luna aprilie. Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei aeroportuare, unde au trecut frontiera aproximativ un sfert din totalul persoanelor care au trecut graniţa la nivelul întregii ţări.

În perioada Sărbătorilor Pascale şi minivacanţei de 1 Mai (22.04-01.05.2019), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 900.000 pe sensul de intrare în ţară şi 1.110.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 500.000 mijloace de transport. Într-o perioada similară a lunii aprilie 2019, au trecut frontiera aproximativ 1.550.000 de persoane şi 435.000 mijloace de transport, constatându-se astfel o creştere  29% a traficului de persoane şi 15% a mijloacelor de transport.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa peste 630.000 persoane şi de la frontiera româno-bulgară, unde au trecut graniţa 350.000 persoane, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară.

De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, unde au trecut frontiera aproximativ 570.000 persoane.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

Totodată, ca urmare a ridicării restricţiilor de circulaţie pe teritoriul Ungariei şi reluării traficului pentru autovehiculele de mare tonaj, în prezent se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere ale frontierei, în special pe sensul de ieşire din ţară, la frontiera cu Ungaria.

De la ridicarea restricţiilor (01.05.2019, ora 23.00) prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României, aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 4.000 de automarfare, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire.

Menţionăm că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de polițiștii de frontieră români, se păstrează în media de 2-5 minute/camion.

Precizam că, în această perioadă, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transportîn limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Menţionăm că la frontiera internă, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, respectiv bulgare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

De asemenea, la frontiera externă (Ucraina şi R. Moldova), la timpul necesar efectuării controlului de frontieră se mai adaugă și cel necesar efectuării formalităţilor de către celelalte autorități (Direcția Generală a Vămilor, Autoritatea Sanitar Veterinară, C.N.A.I.R, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională Fitosanitară).

Poliţia de Frontieră recomandă în continuare şoferilor de autocamioane tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise tranzitului de mărfuri la graniţa cu Ungaria (P.T.F. Nădlac II, P.T.F. Nădlac PTF Turnu P.T.F. Vărşand, P.T.F. Borş, PTF Petea), astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

Menţionam faptul că traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy