Gestionarea durabilă a faunei sălbatice, protejarea biodiversității și securitatea comunității, prioritare la Bruxelles

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consultare cu  părțile interesate privind viitorul aviz referitor la coexistența cu carnivorele mari din perspectiva biodiversității

În data de 13 decembrie, la Bruxelles, au avut loc  consultări cu părțile interesate cu privire la propunerile și opiniile cuprinse în noul proiect de aviz privind coexistența cu carnivorele mari, pentru care a fost numit raportor Borboly Csaba, în cadrul celei de-a 20-a reuniuni a Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, la 22 noiembrie a.c.

Avizul privind  „Conservarea biodiversității și coexistența cu carnivorele mari în Europa – Provocări și oportunități pentru autoritățile locale și regionale” își propune să răspundă provocărilor cu care se confruntă autoritățile locale și regionale cu scopul de a găsi soluții pentru protejarea carnivorelor mari, a biodiversității dar și pentru asigurarea unei coexistențe pașnice între oameni și carnivorele mari.

Întâlnirea s-a axat pe următoarele aspecte: importanța agriculturii tradiționale, în special practicile agricole tradiționale, necesitatea unui sprijin sporit  atât din punct de vedere financiar cât și al protejării  agriculturii tradiționale,  implicarea și intervenția mai puternică a Uniunii Europene în aplicarea politicilor la nivelul statelor membre, reglementări clare pentru daunele produse, încurajarea proiectelor regionale, strategii de coexistență specifice fiecărei zone, încorporând valorile culturale și condițiile de mediu, monitorizarea eficientă a populației de urs.

Despre importanța avizului a vorbit  Borboly Csaba într-un material live ce poate fi urmărit aici:

Scopul nostru este de a colecta opiniile și perspectivele diverse ale părților interesate cu privire la această problemă critică. În acest moment, evidențierea problemei carnivorelor mari în contextul biodiversității este esențială. Prin urmare, actualul  aviz încearcă să răspundă provocărilor cu care se confruntă administrațiile locale și județene: conservarea carnivorelor mari și a habitatelor lor și echilibrarea protecției vieții umane și a activităților economice. În multe state membre, continuitatea metodelor agricole tradiționale nu reprezintă doar un patrimoniu cultural, ci și o garanție pentru zonele cu biodiversitate, promovând ecosisteme unice și păstrând diversitatea care este esențială pentru stabilitatea ecologică globală. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, abandonul practicilor agricole a redus suprafața de pășuni și pajiști din județul Harghita cu 3.000 de hectare începând cu 2017.  Dar, există îngrijorări cu privire la provocările reprezentate de daunele provocate de animalele sălbatice. În România, populația de urs brun  a crescut rapid, ceea ce a dus la o creștere a interacțiunii dintre urși și oameni. Comportamentul și preferințele de habitat ale urșilor diferă de cele ale altor carnivore mari. Abandonarea practicilor agricole tradiționale din cauza pagubelor provocate de carnivorele mari poate duce la schimbări în utilizarea terenurilor. Abordând în mod activ impactul negativ al creșterii populației de urs asupra securității umane, putem sensibiliza opinia publică cu privire la importanța gestionării durabile a faunei sălbatice și putem promova o abordare echilibrată care să ia în considerare nevoile și securitatea comunităților umane și a mediului natural”, a subliniat Borboly Csaba.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat la 5 aprilie rezultatele unui studiu de estimare a populației de urs brun, realizat de ICAS și Universitatea Transilvania din Brașov, care indică un interval cuprins între 7536 și 8093 exemplare de urs brun în România. Această cifră derivă din valoarea de referință raportată la UE, 5960-6620 exemplare, pentru anul 2007.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy